Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Επιστρέφει η «Καλλιέργεια του καπνού»

Το «Δεμάτιασμα του καπνού» του Α. Τάσσου και της συζύγου του Λ. Μαγγιώρου


Επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, όπου ανήκει, το ιδιαίτερα σημαντικό και εμβληματικό έργο των Α. Τάσσου και της συζύγου του Λ. Μαγγιώρου «Η καλλιέργεια του καπνού».
Το έργο εντοπίστηκε τον Απρίλιο του 2012 σε καπναποθήκη στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και αρχικά παραδόθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη, για να επιστρέψει -μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε- στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Οπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση το έργο επιστρέφει μετά τη συντήρησή του στα εργαστήρια της Εθνικής Πινακοθήκης, ενώ στην αυριανή τελετή θα βρίσκονται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης και η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λ. Μενδώνη.
«Η καλλιέργεια του καπνού» θα εκτίθεται πλέον στον κεντρικό χώρο του Κ.Μ.Σ.Τ. στη Μονή Λαζαριστών, πολύ κοντά στην αρχική του θέση, που ήταν οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Καπνού Δυτικής Θεσσαλονίκης.
«Το πολύπτυχο έργο ''Η καλλιέργεια του Καπνού'' βρισκόταν για πολλά χρόνια τοποθετημένο στο Εργοστάσιο Καπνού στη Δυτική Θεσσαλονίκη με θεατές τους ίδιους τους καπνεργάτες. Εξάλλου φιλοτεχνήθηκε για να αντικατοπτρίζει τα πορτρέτα των καπνεργατών του εργοστασίου, να αναδεικνύει τον ηρωισμό του μόχθου τους.
Σήμερα θεατές του έργου είμαστε όλοι εμείς που θυμόμαστε την ιστορία του και θαυμάζουμε την αισθητική του. Για την παρουσίαση αυτή το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συνεργάστηκε στενά με την Εθνική Πινακοθήκη και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γιατί από την πρώτη στιγμή κρίθηκε αναγκαίο από όλους το σπουδαίο αυτό έργο να παρουσιάζεται κοντά στην αρχική του θέση, στην περιοχή της Σταυρούπολης στη Δυτική Θεσσαλονίκη», δήλωσε η διευθύντρια του Κ.Μ.Σ.Τ., Μαρία Τσαντσάνογλου.
«Η καλλιέργεια του καπνού» φιλοτεχνήθηκε από τον χαράκτη Α. Τάσσο και τη σύντροφό του, ζωγράφο και χαράκτρια, Λ. Μαγγιώρου, το 1960 για τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Εθνικού Οργανισμού Καπνού Δυτικής Θεσσαλονίκης, ύστερα από παραγγελία της Εταιρείας Παπαστράτος.






Πηγή : ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου