Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

«Για όλα φταίει ο Καραμανλής, επείγει το νέο κούρεμα»

Κώστας Σημίτης

Η κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα κινδυνεύει, η Ευρώπη χρειάζεται ενιαία οικονομική διακυβέρνηση και το ελληνικό χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί ξανά, με τη συμμετοχή των θεσμικών πιστωτών, υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Γερμανό δημοσιογράφο Γκερντ Χέλερ και δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Handelsblatt».

Σε σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας υπάρχει απογοήτευση για την οικονομική κατάσταση, αλλά και η αίσθηση ότι καταστρέφεται το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς, λέει ο κ. Σημίτης. Υπό αυτό το πρίσμα, η κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα κινδυνεύει, εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση.

Ο κ. Σημίτης δεν δέχεται ότι για την κρίση έχει ευθύνες η δική του διακυβέρνηση. Ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του η χώρα βίωσε οικονομική και κοινωνική πρόοδο, αλλά η κυβέρνηση Καραμανλή ακολούθησε λαϊκίστικη πολιτική δαπανών. Το κράτος διόρισε περισσότερα από 150.000 άτομα και το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε 5,5 χρόνια κατά 130 δισ. ευρώ, από 95,4% του ΑΕΠ το 2003 σε 129,4% στα τέλη του 2009.

Βορράς - Νότος

Το ευρωπαϊκό πρόβλημα, λέει, δεν οφείλεται μόνο στην ανεύθυνη πολιτική δαπανών μερικών χωρών και στο γεγονός ότι οι τράπεζες δεν έλαβαν μέτρα προφύλαξης, αλλά και στο διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης μεταξύ Βορρά και Νότου. Εξαιτίας της μικρής ανταγωνιστικότητας των χωρών της περιφέρειας, οι ισχυροί γίνονται πιο ισχυροί και οι αδύναμοι πιο αδύναμοι. Η Ε.Ε. δεν έχει αποσαφηνίσει με ποιον τρόπο θα επιλύσει το πρόβλημα, επισημαίνει ο κ. Σημίτης, αλλά και πάλι αποφεύγει να μιλήσει για τις ευθύνες της δικής του κυβέρνησης, η οποία θα έπρεπε να έχει προβλέψει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ θα οδηγούσε σε ραγδαία περαιτέρω μείωση ανταγωνιστικότητας και διόγκωση του χρέους.

Η χώρα, υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός, χρειάζεται νέο «κούρεμα» χρέους, καθώς η μείωση του χρέους δεν είναι ρεαλιστική χωρίς μια αναδιάρθρωση με τη συμμετοχή των θεσμικών πιστωτών.




Πηγή : enet.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου