Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Jerez F1 Test - 3η μέρα: Aνεβαίνουν Ferrari - Massa

Jerez F1 Test - 3η μέρα: Aνεβαίνουν Ferrari - Massa
O Felipe Massa με την νέα Ferrari F138 σημείωσε τον καλύτερο χρόνο του 3ημέρου την Πέμπτη σταματώντας τα χρονόμετρα στο 1:17.879.



Ο χρόνος του Βραζιλιάνου σημειώθηκε με την μαλακή γόμα και είναι ο ταχύτερος του τεστ μέχρι στιγμής. Η Ferrari τις πρώτες ώρες της ημέρας επικεντρώθηκε σε αεροδυναμικές δοκιμές αλλά στη συνέχεια με μικρής αλλά και μεσαίας διάρκειας stint επικεντρώθηκε στο set-up της F138 και στην αξιολόγηση των ελαστικών της Pirelli. Τα πρώτα δείγματα για την Ferrari δείχνουν ότι η F138 είναι απόλυτη και υποστροφική, όμως σίγουρα είναι σε καλύτερη κατάσταση από πέρυσι.
Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο εντυπωσιακός Nico Rosberg με την W04 να γράφει 148 απροβλημάτιστους γύρους. Η Mercedes σήμερα είχε πολύ μεγάλο κενό να καλύψει και έτσι ο Γερμανός έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά. Η Mercedes ξεκίνησε από νωρίς τα μεγάλα stint δουλεύοντας πάνω στο set-up και στην αξιολόγηση των ελαστικών. Τα πρώτα δείγματα από τη διαχείριση των ελαστικών της Pirelli δείχνουν ότι η W04 ίσως να αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς στο γυρολόγιο του Rosberg υπήρχε μεγάλο σκαλοπάτι απόδοσης: τα P Zero έχαναν απότομα απόδοση.
Την 3η θέση στον πίνακα των χρόνων πήρε ο Sebastian Vettel με την RB9, ο οποίος είχε γεμάτο πρόγραμμα καθώς συμπλήρωσε 102 γύρους. Ο Γερμανός αρχικά έκανε αεροδυναμικές δοκιμές και στη συνέχεια επικεντρώθηκε στη βελτίωση του set-up. Τα πρώτα δείγματα γραφής της RB9 στην πίστα είναι αρκετά θετικά καθώς το γυρολόγιο του πρωταθλητή ήταν αρκετά σταθερό. Το σκαλοπάτι στην πτώση της απόδοσης των ελαστικών ήταν σαν να μην υπήρχε ακόμα και σε πολύ μεγάλα stint. Η RB9 έδειξε να είναι αρκετά υποστροφική και απόλυτη, σίγουρα έχουν κάτι να βελτιώσουν.
Στην 4η θέση βρέθηκε ο Kimi Raikkonen ο οποίος άργησε να σημειώσει χρόνο καθώς το πρωί είχε εκτεταμένο πρόγραμμα αεροδυναμικών δοκιμών με την E21. Η Lotus έχει νέο πάτωμα και νέα διάταξη εξατμίσεων. Ο Raikkonen στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο set-up του μονοθεσίου χωρίς όμως να κάνει ιδιαίτερα μεγάλα stint. Τον 5ο χρόνο σημείωσε ο Jean Eric Vergne με την STR8. Ο Γάλλος σημείωσε 85 γύρους με το νέο μονοθέσιο της Toro Rosso και τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά. Στην 6η θέση ήταν η Force India με τον James Rossiter ο οποίος ανέλαβε το πρωινό πρόγραμμα της ομάδας. Η ημέρα δεν εξελίχτηκε πολύ καλά για την ινδική ομάδα καθώς ο Βρετανός τραυμάτισε έναν μηχανικό του σε δοκιμαστικό pit-stop, ευτυχώς μόνο με μώλωπες, και στη συνέχεια ο Paul di Resta -ο οποίος ανέλαβε το απόγευμα- δεν ολοκλήρωσε διότι υπήρξε πρόβλημα στις εξατμίσεις. Έτσι μετά από δύο πολύ καλές ημέρες για την Force India η 3η δεν ήταν και τόσο παραγωγική.

Στην 7η θέση βρέθηκε ο Jenson Button ο οποίος μπορεί να μην εντυπωσίασε με τον απόλυτο χρόνο αλλά εντυπωσίασε με τη σταθερότητά του. Ο Βρετανός αρχικά είχε αεροδυναμικές δοκιμές να ολοκληρώσει και μετά επικεντρώθηκε σε μεγάλα stint. Τα πρώτα δείγμα γραφής της MP4-28 δείχνουν ότι είναι αρκετά σταθερή αλλά και φιλική με τα ελαστικά. Οι χρόνοι του Button είχαν πολύ μικρή απόκλιση ακόμα και σε μεγάλα stint, που λογικά το μονοθέσιο είχε αρκετό καύσιμο. O Button ολοκλήρωσε 83 γύρους. Στη Sauber είχαν άλλη μια παραγωγική ημέρα συμπληρώνοντας 110 γύρους με τον Esteban Gutierrez στο τιμόνι της C32. Ο Μεξικανός ήταν αρκετά αισιόδοξος στις πρώτες του δηλώσεις για το νέο του μονοθέσιο. Στην 9η θέση βρέθηκε ο Max Chilton εντυπωσιάζοντας με το χρόνο του. Ο Βρετανός έφερε την Marussia αρκετά ψηλά και μακριά από την Caterham. Βέβαια, δοκιμές είναι και δεν γνωρίζουμε το πρόγραμμα κανενός. Ο Chilton συμπλήρωσε 78 παραγωγικούς γύρους με την MR02.
Το 10ο χρόνο σημείωσε ο Valtterri Bottas με την FW34 ο οποίος επικεντρώθηκε τόσο σε αεροδυναμικές δοκιμές όσο και σε δοκιμές σε μια νέα διάταξη των εξατμίσεων η οποία προορίζεται για την FW35 που θα δούμε στη Βαρκελώνη. Τέλος ο Charles Pic σημείωσε τον 11ο χρόνο με μόλις 57 γύρους. Ο Γάλλος δεν είχε εύκολη ημέρα καθώς ταλαιπωρήθηκε από ηλεκτρονικά προβλήματα με την CT03, με την Caterham να δουλεύει εκτεταμένα πάνω στο KERS του μονοθεσίου.
Οι δοκιμές στη Jerez ολοκληρώνονται την Παρασκευή 8/2.





Πηγή : e-go.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου