Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Βίλες και κτήματα έγιναν 6 εκατ. στρέμματα φύσης




Περισσότερα από έξι εκατομμύρια στρέμματα φυσικών εκτάσεων απώλεσε η χώρα μας μέσα σε είκοσι χρόνια. Από αυτά 1.311.382 δάση! Αντίστοιχα, αυξήθηκαν οι γεωργικές και αστικές καλύψεις: με το γνωστό κόλπο των αλλεπάλληλων πυρκαγιών και στη συνέχεια με την ανεξέλεγκτη βόσκηση στις αναδασωτέες εκτάσεις σταδιακά το δάσος μετατρέπεται σε γεωργική έκταση και μετά, ανάλογα με την περίπτωση, το μόνο είδος που μπορεί και «φυτρώσει» είναι οι βίλες διαφόρων επιτηδείων.
Τα σημαντικά αυτά στοιχεία της μεταβολής των καλύψεων γης προκύπτουν από την έκδοση «Η Ελλάδα τότε και τώρα: Διαχρονική χαρτογράφηση των καλύψεων γης 1987-2007», την οποία παρουσίασε χθες το WWF Ελλάς. Η χαρτογράφηση των αλλαγών αυτών υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.
«Μέσα από αυτήν την τεκμηριωμένη αποτύπωση», αναφέρουν οι επιστήμονες του WWF, καταδεικνύεται η διαχρονική, συνεχής και άναρχη μείωση των φυσικών εκτάσεων, προς όφελος της επέκτασης της γεωργικής γης, των υποδομών και των οικισμών. Μια υποχώρηση που κρύβει αρκετές εκπλήξεις και αποτελεί τη συνισταμένη πολλών αντικρουόμενων παραγόντων. Σίγουρα όμως χαρακτηρίζεται από την απόλυτη έλλειψη τεκμηριωμένου και μακροχρόνιου εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού».
Ιόνια Νησιά
Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν, κατά τη εικοσαετία 1987-2007, υπήρξαν σε απόλυτα νούμερα οι εξής μεταβολές στις καλύψεις γης: τα δάση μειώθηκαν κατά 1.311.382 στρέμματα. Η αντίστοιχη μείωση για τις εκτάσεις θαμνώδους και χαμηλής βλάστησης ανέρχεται σε 4.886.431 στρέμματα. Αντίθετα αυξήθηκαν οι γεωργικές εκτάσεις σε 5.736.939 στρέμματα και οι λοιπές καλύψεις (δόμηση, έργα υποδομής κ.λπ.) σε 333.675 στρέμματα.
Από το WWF σημειώνεται επίσης ότι «τα απόλυτα νούμερα των αλλαγών όμως δεν διηγούνται τη συνολική ιστορία, καθώς εξίσου σημαντική με τις αλλαγές στην έκταση είναι και η μετατόπιση των καλύψεων γης ανάμεσα σε διαφορετικές περιοχές. Ενδεικτική είναι η αντίφαση που προκύπτει εξετάζοντας τις γεωργικές εκτάσεις στα γεωγραφικά διαμερίσματα Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου».
Στα Ιόνια Νησιά, σχεδόν 289.000 στρέμματα φυσικής γης (12,6% της συνολικής έκτασης) μετατράπηκαν σε γεωργική. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι εγκαταλείπεται η αγροτική παραγωγή στα ορεινά της χώρας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Πελοπόννησο, όπου 1.390.000 στρέμματα γεωργικής γης μετατράπηκαν διαχρονικά σε άλλες καλύψεις.
Σύμφωνα με τους μελετητές, τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν:
* Οι πλέον θιγόμενες φυσικές εκτάσεις είναι οι περιοχές χαμηλής βλάστησης, οι οποίες, κατά κύριο λόγο, απορροφούν τις πιέσεις επέκτασης της γεωργικής γης, των οικισμών και των υποδομών.
* Οι πιέσεις για μετατροπή των καλύψεων (και κατά συνήθη συνέπεια των χρήσεων) της γης δεν εκδηλώνονται πάντα στιγμιαία, αλλά είναι, συχνά, απόρροια πολλών διαδοχικών βημάτων.
* Η εφαρμογή της νομοθεσίας για το χώρο χωλαίνει σε έντονο βαθμό, ενώ ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός πάσχει από έλλειψη μακροχρόνιας προοπτικής και συνοχής.





Πηγή : enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου