Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Τα οφέλη για την ελληνική παραγωγή από το νέο deal της Philip Morris

Ένα ακόμη deal έρχεται να προστεθεί στη λίστα των πρόσφατων μεγάλων επενδύσεων από ισχυρούς πολυεθνικούς ομίλους αλλά και υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις που ενισχύουν την παρουσία της στη χώρα μας και δίνουν ένα θετικό στίγμα για την επόμενη ημέρα. Έτσι μετά τις Hewlett Packard, Henkel, P&G, Sunlight, οι οποίες είτε επαναπάτρισαν γραμμές παραγωγής ή ενίσχυσαν την παρουσία τους στην αγορά, χθες η Philip Morris Παπαστράτος -η οποία σημειωτέον εγκαινίασε στις αρχές Δεκεμβρίου τη νέα γραμμή παραγωγής στον Ασπρόπυργο- «ξαναχτύπησε».

Ο λόγος για τη συμφωνία που βρίσκεται στα σκαριά και αποκάλυψε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Α. Τσαυτάρης, βάσει της οποίας η Philip Morris θα αγοράζει το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών.

Σήμερα η ελληνική παραγωγή καπνών κάθε άλλο παρά στην ακμή της βρίσκεται. Από 110 εκατομμύρια κιλά το 2005, πλέον η παραγωγή έχει περιοριστεί στα 26 εκατ. κιλά (ποσότητες που κατευθύνθηκαν σε μεταποιητικές μονάδες) ως αποτέλεσμα της αποσύνδεσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή. Ταυτόχρονα οι αγρότες που ασχολούνται με την παραγωγή καπνού έχουν περιοριστεί από τις 50 χιλιάδες το 2005 στις 15 χιλιάδες.

Ακόμη και με μειωμένη παραγωγή ωστόσο, τα καπνά συνεχίζουν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ελληνική οικονομία και οι εξαγωγές (από τις επιχειρήσεις επεξεργασίας καπνού) υπολογίζονται στα 200 εκατ. ευρώ, με τα καπνά ανατολικού τύπου να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, ιδιαίτερα από τις μεγάλες πολυεθνικές.

Η συμφωνία ωστόσο δίνει νέα ώθηση και στην ίδια την πολυεθνική, η οποία μέσα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία έχει εξαπολύσει μια επενδυτική… επίθεση φιλίας, όπως φάνηκε και με την τελευταία επένδυση στον Ασπρόπυργο. Συνολικά η Philip Morris Παπαστράτος έχει επενδύσει στην Ελλάδα ποσό της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, ενώ η τελευταία επενδυτική απόφαση ελήφθη σε μια περίοδο που η εταιρεία για πρώτη φορά εμφανίζει ζημιές στη χώρα μας. Ωστόσο όπως είχε τονίσει το Δεκέμβριο η διοίκηση της Παπαστράτος υπάρχει πίστη στην ελληνική αγορά και οι επενδύσεις γίνονται για να ενισχυθεί η θέση της εταιρείας την επόμενη μέρα.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Philip Morris Παπαστράτος κ. Νικήτας Θεοφιλόπουλος δήλωσε ότι με η εταιρεία με την πρότασή της ελπίζει να βοηθήσει τους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές «που πλήττονται από την οικονομική κρίση και με τους οποίους μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί».

«Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την προβλεψιμότητα για τον κλάδο της καπνοκαλλιέργειας που απασχολεί 15.000 καλλιεργητές και 12.000 εργάτες και που αποτελεί έναν ισχυρό πυλώνα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας» προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι η συνολική πρόταση θα υποβληθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τις επόμενες ημέρες «και ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσουμε άμεσα με την υλοποίησή της».




Πηγή : capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου