Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Η Ε.Ε. ενέκρινε το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας B


Το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έλαβε το πρώτο εμβόλιο κατά του μηνιγγιόκοκκου Β, το 4CMenB. Μέχρι σήμερα, υπήρχαν εμβόλια που προστάτευαν μόνο από μερικά είδη βακτηριακής μηνιγγίτιδας.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η κατασκευάστρια εταιρεία Novartis, ενώ η εμπορική ονομασία του εμβολίου θα είναι Bexsero και θα κυκλοφορήσει στην αγορά το συντομότερο δυνατό.

Όπως αναφέρει το BBC, κάθε χρόνο εκδηλώνουν μηνιγγίτιδα γύρω στα 1.870 άτομα, 10 εκ των οποίων πεθαίνουν. Μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης διατρέχουν τα νεογνά και τα βρέφη κάτω των πέντε ετών.

Η μηνιγγίτιδα Β είναι συχνά θανατηφόρα και μάλιστα μέσα σε διάστημα 24 ωρών, ενώ περίπου το ένα τέταρτο όσων έχουν επιβιώσει από τη συγκεκριμένη νόσο παρουσιάζουν σοβαρές επιπτώσεις, όπως εγκεφαλική βλάβη ή απώλεια ακοής.

Η μόλυνση με μηνιγγίτιδα Β προκαλεί φλεγμονή των προστατευτικών μεμβρανών που περιβάλλουν το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο και συνολικά είναι γνωστές ως μήνιγγες.

Η κυκλοφορία του εμβολίου Bexsero θα αποτελέσει σημαντική κατάκτηση της ιατρικής κοινότητας και γενικότερα της κοινωνίας, καθώς καλύπτει ένα μεγάλο κενό. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το εμβόλιο θα καταφέρει να καλύψει ένα 73% των διαφόρων παραλλαγών της μηνιγγίτιδας Β.





Πηγή : enet.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου