Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ο υπουργός για τους αγρότες


Την κατανόησή του για τις δυσκολίες που βιώνουν οι αγρότες εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, μιλώντας στην εκπομπή "Kοινωνία Ώρα MEGA", επισημαίνοντας όμως ότι αυτή την ώρα η χώρα περνά μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και όλη η κοινωνία ζορίζεται.

Ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο κ. Τσαυτάρης είπε ότι τους δικαιώνει "σε όλα", τους κάλεσε όμως να κατανοήσουν ότι οι διευκολύνσεις για την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης ή την επιστροφή ΕΦΚ που διασφάλισε η κυβέρνηση μαζεύτηκαν δύσκολα και ότι αυτή την ώρα κάποιοι δίπλα τους είναι άνεργοι ή πεινούν. "Όλοι θα ζοριστούμε" ανέφερε.

Ο υπουργός δήλωσε πως κατά τη γνώμη του το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τους αγρότες είναι το πετρέλαιο και πως η κυβέρνηση αγωνίζεται για να τους βοηθήσει. "Αντί να τους δώσουμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης τον Ιούλιο όπως έγινε πέρυσι, προσπαθούμε να τους δώσουμε το 50% την άνοιξη ώστε να μπορέσουν να σπείρουν" είπε. Ξεκαθάρισε, πάντως, πως δεν θα μειωθούν οι επιστροφές φόρων, όπως ζητούν οι αγρότες.

Ο κ. Τσαυτάρης παραδέχθηκε πως είναι μεγάλες οι επιβαρύνσεις των αγροτών από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και διατύπωσε τη διαφωνία του για την επιβολή επιπλέον φόρου στον γεωργό ένεκα του διοξειδίου του άνθρακα. "Εάν κάποιος μειώνει θα πληρώσει. Πρέπει όμως να δούμε πόσο μολύνει και πόσο καθαρίζει την ατμόσφαιρα και να δούμε το καθαρό του ισοζύγιο. Να δούμε το αποτύπωμα του καθενός και μόνο εάν κάποιος μολύνει να πληρώσει" δήλωσε ο υπουργός.

Για τις ζημιές από φυσικές καταστροφές στο βαμβάκι, είπε ότι έχουν αποτιμηθεί από τον ΕΛΓΑ και ότι οι αποζημιώσεις είναι περίπου 40 εκατ. ευρώ και θα δοθούν "εντός των ημερών".

Για τις ζημιές από βιολογικές καταστροφές, όπως είναι το πράσινο σκουλίκι, ο υπουργός είπε ότι γίνεται προσπάθεια με μια έστω λίγο αυξημένη σε κόστος ασφάλιση για τον αγρότη να προκύπτει κάλυψη από τον ΕΛΓΑ. Τόνισε, πάντως, ότι με τη νέα ΚΑΠ από 1/1/2014 θα υπάρχει κάλυψη και για τις βιολογικές καταστροφές.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος ανακοίνωσε ακόμη ότι οι σχετικοί διαγωνισμοί ολοκληρώνονται και το υπουργείο θα μοιράσει το επόμενο διάστημα φρουτοσαλάτες, χυμούς και γάλα σε μαθητές σχολείων, τονίζοντας την ανάγκη να μάθουν τα παιδιά να τρώνε φρούτα και τυριά, αλλά και να εξοικειωθούν με την ελληνική διατροφή.

Για τους νέους αγρότες ανακοίνωσε ότι θα τους διατεθεί το 2% των συνολικών χρημάτων από την ΚΑΠ και ότι η λίστα για το νέο πρόγραμμα στήριξής τους θα ανοίξει μόλις ολοκληρωθεί η βοήθεια προς τους 10.000 της προηγούμενης λίστας.




Πηγή : megatv.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου