Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Και τετραπλή έλικα στο ανθρώπινο DNA




Εξήντα χρόνια μετά την περιγραφή της διπλής έλικας του DNA από τους Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουάτσον, μια νέα ανακάλυψη-ορόσημο έρχεται πάλι από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, με την ελπιδοφόρα προοπτική να ανοίξει νέους δρόμους για την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων θεραπειών για διάφορες μορφές καρκίνου.
Ο καθηγητής Σανκάρ Μπαλασουμπραμάνιαν και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι η αλυσίδα του DNA μπορεί να πάρει και τη μορφή μιας τετραπλής έλικας, που αποτελεί μια εντελώς διακριτή δομή σε σχέση με τη διπλή έλικα. Μάλιστα η τετραπλή έλικα εμφανίζεται σε κύτταρα που διαιρούνται με ταχύ ρυθμό, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως σημαντικό όσον αφορά την πρόβλεψη για το κατά πόσον ένα κύτταρο μπορεί να εξελιχθεί σε καρκινικό.
Βασιζόμενοι σε αυτή τη διαπίστωση, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μπορεί στην ανακάλυψη αυτή να βασιστεί η ανάπτυξη νέων τρόπων επιλεκτικής αναστολής του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων. Αν και οι επιστήμονες γνώριζαν ότι το DNA μπορεί στο εργαστήριο, υπό τεχνητές συνθήκες, να σχηματίσει άλλες δομές, διαφορετικές από τη συνήθη διπλή έλικα, είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται η ύπαρξη τετραπλής έλικας σε ζωντανά ανθρώπινα κύτταρα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature Chemistry», στη «Nature» και στη «New Scientist». Οι ερευνητές-επιστήμονες κατάφεραν με τη βοήθεια άλλων συνθετικών μορίων να παγιδεύσουν την τετραπλή έλικα του DNA και να τη σταθεροποιήσουν, κάτι που δίνει σοβαρές ελπίδες για το ότι μπορεί προοδευτικά να τεθεί υπό έλεγχο ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός καρκινικών κυττάρων.
«Είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μπαλασουμπραμάνιαν. «Μια σκέψη είναι ότι μπορεί να πρόκειται για μια ιδιαιτερότητα κατά την αντιγραφή της αλυσίδας του DNA... Η πιθανότητα όμως συγκεκριμένα κύτταρα να φέρουν γονίδια με αυτό το μοτίβο, πρέπει να μπει στο στόχαστρο», υπογραμμίζει. Εκφράζει επιπλέον την ελπίδαφαρμακευτικές εταιρείες να... ενεργοποιήσουν τα ραντάρ τους και να ρίξουν μια πιο σοβαρή ματιά στο κατά πόσον αυτές οι τετραπλές έλικες αποτελούν το κλειδί για τον προσδιορισμό νέων στόχων στην ανάπτυξη θεραπειών.






(Πηγές: Independent, BBC) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου