Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Στις ράγες ξανά το μετρό μετά την επιστράτευση



Σήμερα συσκέπτονται οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ και ΟΣΕ για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους

Με τα μέσα σταθερής τροχιάς να επαναλειτουργούν σταδιακά από χθες το απόγευμα με το επιστρατευμένο προσωπικό τους, οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία, στα τρόλεϊ και στον ΟΣΕ αποφάσισαν να συνεχίσουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, προχωρώντας από το πρωί σε νέα 24ωρη απεργία.
Ωστόσο, εντός της ημέρας αναμένεται να επανεκτιμήσουν την κατάσταση και να επανακαθορίσουν τη στάση τους σε σχέση με το απεργιακό πρόγραμμα που είχαν αποφασίσει προχθές, το οποίο προέβλεπε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως και την Τρίτη. Αυτό είχε προγραμματιστεί να γίνει σήμερα στις δύο το απόγευμα, σε ευρεία σύσκεψη των εκπροσώπων όλων των σωματείων των αστικών συγκοινωνιών και του ΟΣΕ, στα γραφεία της πρώην ΕΘΕΛ, στον Ρέντη.
Χθες, έπειτα από εννέα ημέρες συνεχόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, οι εργαζόμενοι του μετρό που επιστρατεύτηκαν από την κυβέρνηση επέστρεψαν στην εργασία τους, ενώ οι πρώτοι συρμοί ξαναβγήκαν στις ράγες στις 2.19 το απόγευμα. Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν παραλάβει τα φύλλα επιστράτευσης από την Αστυνομία περίπου 2.000 εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ, ενώ έως αργά το βράδυ, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, επρόκειτο να επιδοθούν και στους λοιπούς 500 εργαζομένους.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης σχεδόν μία ώρα μετά την επαναλειτουργία του μετρό δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αφήσει τη χώρα να εκτροχιαστεί και έτσι να πάνε χαμένες οι θυσίες των ελλήνων πολιτών». Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, «δεν έχει καμία δυνατότητα παρά να εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο χωρίς εξαιρέσεις». Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «ο δρόμος έχει ακόμα πολλές δυσκολίες, αλλά μόνο αν μείνουμε σε αυτή την πορεία μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Οι εργαζόμενοι του μετρό, των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων και του τραμ με τα φύλλα επιστράτευσης στα χέρια άρχισαν να προσέρχονται στους χώρους εργασίας τους από τις πρώτες πρωινές ώρες. Μετά τους απαραίτητους ελέγχους ασφαλείας που έγιναν λίγο πριν από το μεσημέρι στους συρμούς και στο δίκτυο του μετρό και των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων, τα δρομολόγια άρχισαν να εκτελούνται με συχνότητα Σαββατοκύριακου (ανά 6-10 λεπτά), δίνοντας ανάσες στο επιβατικό κοινό.
Η κατάληψη του αμαξοστασίου του μετρό στα Σεπόλια έληξε χθες λίγο πριν από τις τέσσερις τα ξημερώματα με επέμβαση των ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις του, που ήταν μπλοκαρισμένες από τους απεργούς. Στην επιχείρηση συμμετείχαν έξι διμοιρίες των ΜΑΤ και κλιμάκιο της ΕΚΑΜ.
Οι αστυνομικοί αρχικά, περίπου στις 03.40, έσπασαν τις αλυσίδες που είχαν τοποθετήσει οι εργαζόμενοι του μετρό στην κεντρική πύλη και στη συνέχεια μπήκαν στις εγκαταστάσεις, απομακρύνοντας τους περίπου 40 εργαζομένους που βρίσκονταν στον χώρο.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας του Μετρό (ΣΕΛΜΕ) Αντώνης Σταματόπουλος, προκειμένου να μη συλληφθεί διέφυγε από τον χώρο της κατάληψης μπαίνοντας στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου ενός εκ των συνηγόρων του σωματείου!
Η περιοχή γύρω από το αμαξοστάσιο παρέμενε αποκλεισμένη έως αργά χθες το απόγευμα από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ είχε διακοπεί και η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους.
Οι εργαζόμενοι του μετρό με τη συμπαράσταση εργαζομένων και από άλλους χώρους, περίπου στη μία μετά το μεσημέρι έκαναν πορεία στη Βουλή διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της κυβέρνησης. Στις τέσσερις το απόγευμα έκαναν και δεύτερη πορεία διαμαρτυρίας, αυτή τη φορά από τον χώρο του αμαξοστασίου των Σεπολίων μέχρι τον σταθμό Αγιος Αντώνιος, στο Περιστέρι.

Κάλυψη των συνδικαλιστικών οργάνων
Με την κάλυψη της ΓΣΕΕ, των Εργατικών Κέντρων και της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών (ΟΣΜΕ) έχουν τραβήξει εκ νέου χειρόφρενο από το πρωί τα αστικά λεωφορεία, τα τρόλεϊ, ο προαστιακός σιδηρόδρομος και τα τρένα του ΟΣΕ. Προσφυγή στα δικαστήρια προκειμένου να κριθεί παράνομη η απεργία σε λεωφορεία και τρόλεϊ έκανε χθες και η εταιρεία ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες). 




Πηγή : tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου