Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ορκίστηκε ο Ομπάμα


Ολοκληρώθηκε η δημόσια τελετή ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα, μπροστά στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, παρουσία 800.000 ατόμων. Σε εξέλιξη είναι η ομιλία του αμερικανού Προέδρου. Τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ θα τραγουδήσει η Μπιγιονσέ. Παρακολουθήστε ζωντανά την τελετή.

Ο Μπαράκ Ομπάμα άρχισε χθες τη δεύτερη τετραετή θητεία του στην Προεδρία των ΗΠΑ, με μια ιδιωτική ορκωμοσία που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο σε κλειστό κύκλο, επειδή το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει πως η τελετή αυτή πρέπει να διεξάγεται στις 20 Ιανουαρίου.
Σήμερα ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα επαναλάβει τον όρκο σε δημόσια τελετή έξω από το Καπιτώλιο, την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν 800.000 άνθρωποι.

Ο Ομπάμα ορκίστηκε από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας Τζον Ρόμπερτς στην Μπλε Αίθουσα του Λευκού Οίκου, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μισέλ και τις κόρες του Σάσα και Μαλία. Για τον όρκο χρησιμοποιήθηκε η οικογενειακή βίβλος της Μισέλ Ομπάμα, την οποία κρατούσε η Πρώτη Κυρία. Βάζοντας το χέρι του πάνω σε αυτήν ο Ομπάμα επανέλαβε τις 35 λέξεις του όρκου που του διάβασε ο Ρόμπερτς, δηλαδή ότι «θα εκπληρώσει πιστά τα καθήκοντα του Προέδρου των ΗΠΑ» και «θα διαφυλάξει, θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα» της χώρας.

«Τα κατάφερα». Ο αμερικανός Πρόεδρος δεν έκανε σχόλια μετά τη σύντομη τελετή, που έγινε σε μια αίθουσα της οποίας τους τοίχους κοσμούν πορτρέτα αμερικανών προέδρων. Αγκάλιασε και φίλησε τη σύζυγό του και απάντησε στην παρατήρηση μιας κόρης του λέγοντας γελαστός: «Τα κατάφερα». Επειτα από τη σημερινή δημόσια ορκωμοσία ο Ομπάμα θα έχει ορκιστεί συνολικά τέσσερις φορές - δύο για κάθε θητεία - αριθμός ίσος με του Φρανκλίνου Ρούζβελτ που υπηρέτησε τέσσερις θητείες. Μια δεύτερη ιδιωτική ορκωμοσία χρειάστηκε το 2009 όταν ο δικαστής Ρόμπερτς μπέρδεψε τα λόγια του κατά τη δημόσια τελετή.





Πηγή : tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου