Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Τετραπλή η έλικα του DNA!


Ανακάλυψη που ανοίγει νέους ορίζοντες στην Ιατρική, από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ

Τα τελευταία 60 χρόνια, και από την ημέρα που ανακαλύφθηκε, η διπλή έλικα του DNA έχει γίνει σύμβολο των βιολογικών επιστημών. Αλλά τα δεδομένα, ειδικά στην επιστήμη, αλλάζουν. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ ανακάλυψαν πως οι έλικες του ανθρώπινου γενετικού υλικού (DNA) σε κάποια κύτταρα μπορούν να αναδιπλώνονται σε διαφορετικά σχήματα και να δημιουργούν σχήμα τετραπλής έλικας.
Η τετραπλή έλικα βρέθηκε κυρίως σε κύτταρα που διαιρούνται (πολλαπλασιάζονται) συχνά, στοιχείο που δείχνει στους επιστήμονες ότι υπάρχει ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει πότε ένα κύτταρο πρόκειται να μετατραπεί σε καρκινικό. Αυτό που ελπίζουν οι ειδικοί είναι ότι η ανακάλυψη θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην κατανόηση των μηχανισμών του γενετικού υλικού, άρα και στον πρώιμο εντοπισμό και στη θεραπεία του καρκίνου, ίσως και κάποιων χρόνιων νόσων.
Η έρευνα για την αναζήτηση της τετραπλής έλικας διήρκεσε περίπου δέκα χρόνια. Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα οι ειδικοί παρήγαγαν αντισώματα ειδικά σχεδιασμένα ώστε να έχουν τις ιδιότητες να ανιχνεύουν και να προσδένονται σε περιοχές των καρκινικών κυττάρων του ανθρώπινου DNA. Πριν από αυτό, φρόντισαν τα αντισώματα να είναι φωσφορούχα ώστε να μπορούν να δουν τις δομές αυτές να σχηματίζονται, στο πλαίσιο πάντα του κυτταρικού κύκλου.
Οπως έδειξε η μελέτη, οι τετραπλές έλικες δημιουργούνταν στη φάση «S», όπως ονομάζεται, του κυτταρικού κύκλου, δηλαδή τι στιγμή που το κύτταρο αντιγράφει το DNA του προτού διαιρεθεί. «Ανακαλύψαμε ότι παγιδεύοντας τις τετραπλές έλικες με συνθετικά μόρια ήμαστε σε θέση να τις σταθεροποιήσουμε, γεγονός που μαρτυρά ότι μπορούμε να σταματήσουμε τη διαίρεση των κυττάρων», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.
Σε μελέτες που είχαν γίνει τα περασμένα χρόνια σε ζώα είχε φανεί πως τετραπλές έλικες DNA υπήρχαν κάποια πρωτόζωα (μονοκύτταρους οργανισμούς). Αυτή είναι η πρώτη φορά που τέτοιες δομές βρίσκονται και σε κύτταρα ανθρώπων. Οπως ανέφερε μετά τη δημοσίευση ο καθηγητής Σανκάρ Μπαλασουμπραμάνιαν, υπεύθυνος για την έρευνα, δήλωσε πως «πρόκειται για δομές αρκετά διαφορετικές από τη διπλή έλικα. Είναι όμορφες τετραπλές έλικες για τις οποίες γνωρίζουμε λίγα πράγματα, αλλά σε κάθε περίπτωση είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι δημιουργούνται με φυσικό τρόπο».





Πηγή : tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου