Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Συνταγογραφούσαν φάρμακα μέχρι και σε... νεκρούς


Συνταγογραφούσαν φάρμακα μέχρι και σε... νεκρούς
«ΠΑΡΤΙ» ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΠΟ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΓΙΑΤΡΩΝ - ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ


Φάρμακα σε ασφαλισμένους «φαντάσματα», ακόμη και σε νεκρούς, συνταγογραφούσαν γιατροί, ενώ εικονικές συνταγές εκτελούσαν φαρμακοποιοί! Σε άλλη περίπτωση γιατροί συνταγογραφούσαν σε ασφαλισμένους εν αγνοία τους, αλλά και σε βιβλιάρια που έχουν κλαπεί. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, τα φάρμακα κατέληγαν σε... κάδο απορριμμάτων.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από ελέγχους του ΕΟΠΥΥ που πραγματοποίησε σε όλη τη χώρα. Κατά τους ελέγχους, μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε κύκλωμα επτά γιατρών και αρκετών φαρμακοποιών στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι συνταγογραφούσαν και εκτελούσαν εικονικές συνταγές. Τα φάρμακα βρέθηκαν σε κάδο απορριμμάτων με αποκολλημένες τις ταινίες γνησιότητας. Σημειώνεται ότι οι ασφαλισμένοι δεν ελάμβαναν τέτοιου είδους θεραπεία, δεν έπασχαν από τις νόσους που αναγράφονταν στις συνταγές και δεν ελάμβαναν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία στα οποία είχαν εκτελεστεί οι συνταγές.
Στη Ρόδο διαπιστώθηκε εικονική εκτέλεση συνταγών με την εμπλοκή ενός ιατρού και δυο φαρμακείων και στη Μυτιλήνη πλασματική συνταγογράφηση με εμπλοκή δυο ιατρών του ΕΣΥ και ενός φαρμακείου.
Στην Ανατολική Αττική, εικονική-πλασματική συνταγογράφηση, με εμπλοκή ενός ιατρού (είχε συνταγογραφήσει 123 συνταγές σε 23 ασφαλισμένους εν αγνοία τους), ενός ελεγκτή και αρκετών φαρμακοποιών. Επίσης, σε μεγάλη Υγειονομική Μονάδα στο Ηράκλειο της Κρήτης έχουν κατατεθεί για αποζημίωση, σκευάσματα ειδικής διατροφής σε εκατοντάδες ασφαλισμένους. Η υπόθεση σχετίζεται με προηγούμενη που αφορούσε χορήγηση σκευασμάτων ακόμη και σε νεκρούς και έχει διαταχθεί πλήρης έλεγχος.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος βρέθηκε ύποπτος αριθμός συνταγών και αναρρωτικών αδειών από ιατρούς του Οργανισμού. Σε μεγάλες Ιδιωτικές Ιατρικές Μονάδες διαπιστώθηκε πλήθος φορολογικών παραβάσεων και εκ πλαγίου παράβαση των συμβάσεων δια της πολλαπλής χρέωσης νοσηλίων (ΚΕΝ). Διαπιστώθηκε, τέλος, εκτέλεση ιδίων συνταγών ταυτόχρονα χειρόγραφα και ηλεκτρονικά σε διαφορετικά φαρμακεία ή εκτέλεση της ιδίας συνταγής δυο και τρεις φορές από το ίδιο φαρμακείο. Αλλά και μεγάλος αριθμός συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους που δεν είναι εν ζωή, συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους εν αγνοία τους, συνταγογραφήσεις σε βιβλιάρια που έχουν κλαπεί και σε ασφαλισμένους που δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα.
Ήδη ο ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων και Εγκληματικής Δραστηριότητας, τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και το ΣΔΟΕ δρομολογεί τις απαραίτητες ενέργειες, κατά των υπευθύνων, για τον καταλογισμό και την απόδοση πάσης φύσεως ευθυνών.
Στο μεταξύ, στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για 34 φαρμακευτικά σκευάσματα, προχώρησε χθες ο ΕΟΦ. Πρόκειται για φάρμακα που έχουν «εξαφανιστεί» από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων και είναι μοναδικά. Σημειώνεται ότι συνολικά σε 55 φαρμακευτικά προϊόντα (ορμονολογικά, αντικαρκινικά, διαβητικά, καρδιαγγειακά κ.ά.) καταγράφεται έλλειψη στην ελληνική αγορά.




Πηγή : imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου