Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Η «Αθηνά» αλλάζει τον χάρτη των ΑΕΙ


Η «Αθηνά» αλλάζει τον χάρτη των ΑΕΙ

Την πολιτική συναίνεση όλων των κομμάτων επιθυμεί το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να προχωρήσει στην ανακοίνωση και εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά», το οποίο θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς, όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, πρόκειται για εθνική υπόθεση.
Χθες ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Νωρίς το μεσημέρι συναντήθηκε με τον Φώτη Κουβέλη και τη βουλευτή του κόμματος Μαρία Ρεπούση.
Ο κ. Κουβέλης δεν έκανε δηλώσεις, ανακοινώθηκε μόνο ότι «η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα συνεργασίας, με ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το προωθούμενο πρόγραμμα Αθηνά». Αργότερα το βράδυ ακολούθησε συνάντηση και με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος επίσης επέμεινε σε μεταβολές με ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά και με βάση την κοινωνική και οικονομική γεωγραφία της χώρας.
Μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Παιδείας θα ενημερώσει σχετικά όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, σε μια προσπάθεια να έχει ευρεία πολιτική συναίνεση, καθώς γνωρίζει ότι το σχέδιο αυτό θα δεχτεί αντιδράσεις, όχι τόσο από την πανεπιστημιακή κοινότητα όσο από τοπικούς φορείς και παράγοντες αλλά και από βουλευτές.
Διαδοχικές συναντήσεις με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είχε ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος
Διαδοχικές συναντήσεις με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είχε ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος
Πάντως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν θετική στάση όσον αφορά στον εξορθολογισμό των τμημάτων στα ΑΕΙ, αλλά, όπως και η πανεπιστημιακή κοινότητα, ζητούν το σχέδιο να εφαρμοστεί με ακαδημαϊκά κριτήρια και όχι οικονομικά και χωρίς να ικανοποιηθούν «άλλου είδους» συμφέροντα.
Ο υπουργός Παιδείας βιάζεται να προχωρήσει το σχέδιο αυτό καθώς, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, θέλει οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων να έχουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο τα τμήματα όπως θα διαμορφωθούν με τις νέες αλλαγές.
Η «Αθηνά» αλλάζει τον χάρτη των ΑΕΙ
Ο κ. Αρβανιτόπουλος θέλει επίσης να έχει συναίνεση και στο θέμα της επαναφοράς της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, κάτι που τα άλλα δύο κόμματα δεν βλέπουν με καλό μάτι, και κυρίως το ΠΑΣΟΚ που την είχε καταργήσει. Πάντως το υπουργείο Παιδείας έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στο εγχείρημα «ψαλιδίσματος» των τμημάτων.
Και αυτό γιατί πρέπει να ληφθούν μέτρα για τους εκατοντάδες φοιτητές που σπουδάζουν ήδη σε αυτά και θα χρειαστεί να μετακομίσουν ξαφνικά σε άλλη πόλη ή να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος έως την οριστική «παύση» των τμημάτων.
Η «Αθηνά» αλλάζει τον χάρτη των ΑΕΙ
Κατά πάσα πιθανότητα φέτος οι υποψήφιοι θα βρουν λιγότερα τμήματα στο μηχανογραφικό (κοντά στα 100-130), πράγμα που σημαίνει ότι οι θέσεις που θα διατεθούν δεν θα ξεπεράσουν τις 75.000 (πέρυσι είχαν δοθεί πάνω από 80.000).
Τμήματα
Με ποια κριτήρια θα γίνουν οι συγχωνεύσεις
Τα βασικά κριτήρια που προσμετρώνται από το υπουργείο Παιδείας για τις συγχωνεύσεις τμημάτων μεταξύ άλλων είναι τα εξής:
  • Το μέγεθος των Ιδρυμάτων.
  • H αναλογία φοιτητών - διδασκόντων.
  • H διασπορά των τμημάτων ανά ΑΕΙ - ΤΕΙ κ.ά.
  • Η ερευνητική δραστηριότητα και η διεθνής αναγνώριση των Ιδρυμάτων: Υπάρχουν αρκετά τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ με σπουδαίο ερευνητικό έργο και διακρίσεις αριστείας. Είναι δεδομένο ότι ανεξαρτήτως της βαθμολογίας που απαιτούν για την εισαγωγή φοιτητών, δεν πρόκειται να συγχωνευθούν.
  • Κατά πόσον οι εγκαταστάσεις των Ιδρυμάτων (αμφιθέατρα, βιβλιοθήκες, εργαστήρια κ.λπ.) επαρκούν για το σύνολο των φοιτητών. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι τμήματα τα οποία δεν διαθέτουν επαρκείς υποδομές θα πρέπει να συγχωνευθούν με άλλα που έχουν ομοειδές γνωστικό αντικείμενο.
  • Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, ένα από τα βασικότερα κριτήρια που θα ληφθεί υπόψη είναι κατά πόσο σχετίζονται τα γνωστικά αντικείμενα των τμημάτων με τις αναπτυξιακές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Το συγκεκριμένο κριτήριο αφορά κυρίως σχολές της περιφέρειας, οι οποίες θα σηκώσουν το... βάρος των συγχωνεύσεων κατά 80%.
  • Aκόμη, το υπουργείο Παιδείας βασίστηκε σε μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με την απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και την ελκυστικότητα των γνωστικών αντικειμένων. Ως εκ τούτου, τμήματα τα οποία συγκεντρώνουν ελάχιστες πρώτες προτιμήσεις και επιπροσθέτως δεν καλύπτονται όλες οι θέσεις εισακτέων βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του υπουργείου για τα υπό συγχώνευση τμήματα.
Εκλογές
Νέοι συσχετισμοί στο ΑΠΘ
Σημαντική ανατροπή υπήρξε στον συσχετισμό των συνδικαλιστικών δυνάμεων των καθηγητών του ΑΠΘ, όπου οι δυνάμεις της Αριστεράς, που πρωτοστάτησαν τα προηγούμενα χρόνια με δυναμικό τρόπο σε μια προσπάθεια να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τα ΑΕΙ, υποχώρησαν σημαντικά. Στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου των πανεπιστημιακών του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ), υπήρξε διπλάσια συμμετοχή και έπνευσε αέρας αλλαγής. Η Ενωτική Πρωτοβουλία, που συγκροτήθηκε από καθηγητές που πρόσκεινται στη ΔΗΜΑΡ, πρώην του ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητους ήρθε πρώτη συγκεντρώνοντας 245 ψήφους.
Στη δεύτερη θέση πέρασε από την πρώτη η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ με 149 ψήφους και στην τρίτη η πρωτοεμφανισθείσα Ακαδημαϊκή Παρέμβαση (ΝΔ) με 147 ψήφους. Ακολούθησαν η ΚΙΠΑΝ (ΠΑΣΟΚ) με 114 ψηφους και η ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) με 74 ψηφους.
Καλύτερο έργο
«Στόχος μας είναι το πανεπιστήμιο να δουλέψει καλύτερα και σωστότερα. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε συνεργασία με τους συναδέλφους, που ήρθαν σήμερα να μας στηρίξουν», ανέφερε το μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, ενώ η Ελένη Χοντολίδου αναφερόμενη στην Ενωτικη Πρωτοβουλία έκανε λόγο για ένα ανάλογο δημιουργικό πείραμα με αυτό του Γ. Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης.




Πηγή : ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου