Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Πρεμιέρα στις Πανελλαδικές την Παρασκευή με 1ο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα γενικής παιδείας

Πρεμιέρα στις Πανελλαδικές την Παρασκευή με 1ο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα γενικής παιδείας
Αρχίζουν αύριο Παρασκευή, όπως όλα δείχνουν χωρίς προβλήματα τελικά, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας γενικής παιδείας οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Μετά από χαλάρωση ...μιας ημέρας, καθώς το «σκωτσέζικο ντους» των προηγούμενων ημερών με την απεργία της ΟΛΜΕ αποσυντόνισε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας στην χώρα, 110.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών ρίχνονται στην μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων για μια θέση στα Ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Είναι η πρώτη φορά, ωστόσο, που οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν χωρίς να έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι αριθμοί των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Κι αυτό, γιατί το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να ολοκληρώσει την συγκέντρωση των στοιχείων του πριν ολοκληρωθεί η επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας των 36 προεδρικών διαταγμάτων της «Αθηνάς» που αφορούν την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.  

Πάντως υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εφετινών εισακτέων θα είναι μεταξύ 76.000 και 77.000 σε όλα τα Ιδρύματα της χώρας. Από αυτούς περίποι οι 62.000 θα αφορούν τους εφετινούς τελειόφοιτους του Λυκείου.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν αύριο, Παρασκευή 17 του μήνα, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ενώ όλοι αναμένουν με αγωνία και ενδιαφέρον (στο κλίμα άλλωστε των ημερών), το θέμα που θα επιλέξουν εφέτος για την  έκθεση τα μέλη της Επιτροπής Γενικών Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας.

Πάντως, στο «τιμόνι» της Επιτροπής βρίσκεται ξανά φέτος, μετά απο αρκετά χρόνια, ο έμπειρος καθηγητής πανεπιστημίου, που ηγήθηκε των επιτροπής επιλογής θεμάτων για τις πανελλαδικές εξετάσεις επί σειρά ετών στο παρελθόν, παραιτήθηκε, αλλά επέστρεψε ξανά για να επιβλέψει την ομαλή διεξαγωγή τη διαδικασία.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 31 του ίδιου μήνα με το μάθημα των «Αρχών Οικονομικής Θεωρίας», για τη μεγαλύτερη κατηγορία των εφετινών τελειόφοιτων της Γ΄Λυκείου, ενώ θα συνεχιστούν μετά για άλλες κατηγορίες εξεταζόμενων (ειδικά μαθήματα κλπ)

Εφέτος και με τα νέα δεδομένα της «Αθηνάς», οι «ευνοημένοι» φαίνεται ότι θα είναι οι υποψήφιοι του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, αφού θα εισαχθούν περίπου 14.500 άτομα. Στην κατηγορία των υποψηφίων του 4ου Επιστημονικού Πεδίου (Τεχνολογικός Τομέας) θα εισαχθούν περίπου 12.000 άτομα, ενώ στα Τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου (Θετικές Επιστήμες) θα εισαχθούν περισσότεροι από πέρυσι (περίπου 9.500 άτομα) και στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Υγείας) θα εισαχθούν περίπου 4.500 άτομα, δηλαδή στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα.

Οι εκτιμήσεις για τους εισακτέους

Όπως είναι γνωστό, κάποιες σχολές εφέτος έχουν «αναβαθμιστεί» και ανάμεσά τους βρίσκονται οι αυτόνομες πλέον νομικές σχολές.

Οι επτά Ιατρικές σχολές της χώρας θα δεχθούν περίπου 700 εισακτέους πανελλαδικά, οπότε ο ανταγωνισμός εδώ θα είναι και εφέτος αυξημένος. Οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί αναμένεται ότι δεν θα ξεπεράσουν τους 100 εισακτέους ανά τμήμα. Στις παιδαγωγικές σχολές, αντίθετα, ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας δεν αναμένεται να δώσει εφέτος περισσότερους από 1.500 εισακτέους.

Πάντως ειδικά στα πολυτεχνικά τμήματα, που αποτελούν πρώτη προτίμηση για χιλιάδες αριστούχους, αναμένεται επίσης αύξηση εισακτέων. Πολύ λιγότερος όμως θα είναι ο αριθμός των εισακτέων τελικά σε τμήματα Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Η υποχώρηση της ΟΛΜΕ

Η ΟΛΜΕ «μάζεψε» την τελευταία στιγμή το σχέδιό της για απεργία, υπό την πίεση και της επιστράτευσης των καθηγητών που κήρυξε η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων. Εκτός αυτού στην οπισθοχώρηση  βάρυνε και η αντίθεση της κοινωνίας σε απεργίες μέσα στις εξετάσεις, όπως εκφράστηκε και με την αρνητική στάση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, που αναμένεται πλέον να ανακοινώσει άλλες μορφές κινητοποιήσεων, οι οποίες δεν θα στρέφονται κατά της εξεταστικής διαδικασίας, συνεχίζει σήμερα, Πέμπτη, τις επαφές του με τα πολιτικά κόμματα. Συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί με εκπροσώπους του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ.

Αύριο, Παρασκευή, το απόγευμα διοργανώνεται από τους εκπαιδευτικούς συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει για να επανεξετάσει τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.





Πηγή : tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου