Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Πρόσθετα μέτρα 8 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν το 2015-2016

Η ΕΛΛΑΔΑ θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013 και του 2014, αλλά θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα 8 δισ. ευρώ  για να πετύχει τους  δημοσιονομικούς στόχους του 2015 και του 2016. Αυτό τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε έκθεση προς το Eurogroup,  με την οποία εισηγήθηκε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση,  η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει νέες περικοπές για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3% το 2015 και 4,5% το 2016. Σύμφωνα με την Κομισιόν, για την επίτευξη των στόχων θα απαιτηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και 2,2% του ΑΕΠ το 2016.
Ο ελληνικός προϋπολογισμός που υιοθετήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2012 περιλαμβάνει ένα πακέτο μέτρων τόσο από το σκέλος των δαπανών όσο και από αυτό των εσόδων, ύψους 9,2 δισ. ευρώ ή 5% του ΑΕΠ, με στόχο την εξάλειψη του πρωτογενούς ελλείμματος το 2013.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση,  το  μεγάλο και εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων για το 2013 και το 2014 (συνολικού ύψους 6,5% του ΑΕΠ) έχει ήδη εν πολλοίς υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα γενικής κυβέρνησης θα πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον στο 0% του ΑΕΠ το 2013, 1,5% του ΑΕΠ το 2014, 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016.
Όπως επισημαίνεται, παρά την πρόοδο στον τομέα του προϋπολογισμού και στις μεταρρυθμίσεις σε άλλους βασικούς κλάδους της οικονομίας, υπάρχουν σημαντικά ρίσκα που ενδέχεται να επηρεάσουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Οι μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς, όπως η διαχείριση εσόδων και η δημόσια διοίκηση, ενδέχεται να έλθουν αντιμέτωπες με αντιδράσεις από οργανωμένα συμφέροντα.
Η έκθεση αναφέρει ότι έχουν παρατηρηθεί ορισμένες αστοχίες όσον αφορά τα έσοδα, ενώ κάποια μέτρα δεν έχουν εφαρμοστεί. Οι αστοχίες στα έσοδα εντοπίζονται κυρίως στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και στα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα από το μέτρο για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο.
Την ίδια ώρα η Κομισιόν σημειώνει καθυστερήσεις και αδυναμίες στην εφαρμογή των σταδιακών περικοπών στις συντάξεις, κυρίως λόγω τεχνικών δυσκολιών.
Επιπλέον, η νέα μισθολογική κλίμακα δεν έχει εφαρμοστεί για τους υπαλλήλους της Βουλής και για κάποιες ΔΕΚΟ.
Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι αν δεν αντιμετωπιστούν οι αστοχίες αυτές, θα οδηγήσουν σε τρύπα στον προϋπολογισμό της τάξης των 137 εκατ. ευρώ το 2013 και 166 εκατ. ευρώ το 2014. Επιπρόσθετα, η καθυστέρηση εφαρμογής μέτρων όπως η αύξηση των κοινωνικών εισφορών από τους αυτοαπασχολούμενους και η αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς δημιουργεί επιπρόσθετο κενό 270 εκατ. ευρώ το 2013 και 700 εκατ. ευρώ το 2014.
Ωστόσο, η Κομισιόν αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει αντισταθμιστικά μέτρα για να αποφύγει τη δημιουργία τρύπας στον προϋπολογισμό το 2013 και το 2014.

Η μη εφαρμογή εισφοράς υπέρ του ΟΑΕΕ (0,02% επί του τζίρου των επιχειρήσεων) το 2013 θα αντικατασταθεί από πιο αυστηρούς όρους συνταξιοδότησης για τους ανασφάλιστους.
Τα απαιτούμενα έσοδα από την αύξηση στα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα αντικατασταθούν από τη μείωση των κοινωνικών μεταβιβάσεων και τον εξορθολογισμό των δημόσιων υπηρεσιών.
Όσον αφορά τους φόρους στα ακίνητα η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τα έσοδα των 1,9 δισ. ευρώ με τη συλλογή του φόρου μέσω ΔΕΗ, αντισταθμίζοντας την προβλεπόμενη μείωση του συντελεστή κατά 15% με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Για το 2014 η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει την εισφορά 0,02% στις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, διάφορα άλλα μέτρα θα συμβάλουν στο κλείσιμο της τρύπας. Πρώτον, οι μεταβιβάσεις από την Τράπεζα της Ελλάδας στο κράτος αναμένεται να είναι υψηλότερες. Δεύτερον, οι ρυθμίσεις χρεών προς εφορίες και ταμεία θα διευκολύνουν την αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς το κράτος. Τρίτον, έχει γίνει εξοικονόμηση στις επιδοτήσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Στην έκθεση περιγράφονται και τα προαπαιτούμενα που δεν υλοποιήθηκαν από την κυβέρνηση, δηλαδή:
- Η αύξηση του μεριδίου αγοράς των γενοσήμων στο 35% του συνολικού όγκου φαρμάκων που πωλείται από τα φαρμακεία.
- Ο διορισμός εσωτερικών ελεγκτών σε όλα τα νοσοκομεία.
- Η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ώστε να ευθυγραμμίζονται με τις αγοραίες τιμές. Λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας, απαιτείται επαναδιατύπωση της δράσης, αναφέρει η Κομισιόν.
- Η μεταφορά 40 νέων στοιχείων ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ.



Πηγη : express.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου