Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Aντζελίνα Τζολί: μαστεκτομή για να προλάβει τον καρκίνο.


Σε άρθρο της με τίτλο «Η ιατρική επιλογή μου» που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Νιού Γιόρκ Τάιμς», η 37χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός και σύντροφος του Μπραντ Πιτ γράφει πως υποβλήθηκε σ' αυτή την επέμβαση επειδή έχει ένα ελαττωματικό γονίδιο το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο.
Σύμφωνα με τα όσα της είπαν οι γιατροί, πριν από την επέμβαση είχε κίνδυνο 87% να αναπτύξει καρκίνο του μαστού και 50% καρκίνο των ωοθηκών, εξαιτίας της παρουσίας αυτού του ελαττωματικού γονιδίου (BRCA1).
Η μητέρα της Αντζελίνα Τζολί πέθανε σε ηλικία 56 ετών, μετά απο δεκαετή μάχη με τον καρκίνο.
"Όταν έμαθα την κατάστασή μου, αποφάσισα να ελαχιστοποιήσω τους κινδύνους όσο το δυνατόν περισσότερο», γράφει η διάσημη ηθοποιός. «Αποφάσισα να υποβληθώ προληπτικά σε διπλή μαστεκτομή».
"Άρχισα από τους μαστούς, καθώς ο κίνδυνος του καρκίνου του μαστού είναι πιο αυξημένος από τον κίνδυνο του καρκίνου των ωοθηκών και η επέμβαση είναι πιο περίπλοκη».
Η διαδικασία άρχισε στις 2 Φεβρουαρίου και δύο βδομάδες αργότερα έγινε η μεγάλη χειρουργική επέμβαση, η οποία κράτησε 8 ώρες. «Ξυπνάς με σωλήνες αποστράγγισης και εργαλεία διαστολής στο στήθος...» γράφει η Τζολί. «Είναι πραγματικά σαν μία σκηνή απο ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά λίγες μέρες αργότερα επανέρχεσαι κανονικά..."
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε εννιά βδομάδες αργότερα, με την επέμβαση αποκατάστασης του στήθους με εμφυτεύματα. «Έχουν γίνει πολλά βήματα μπροστά σ' αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι όμορφα...» καταλήγει η διάσημη ηθοποιός.
Στις 27 Απριλίου, μετά απο τρείς μήνες ιατρικών επεμβάσεων, η Αντζελίνα Τζολί ήταν έτοιμη να ξαναγυρίσει στην κανονική ζωή της, έχοντας μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο 5%.
Η ηθοποιός και ο Μπραντ Πιτ έχουν αποκτήσει τρία παιδιά και υιοθετήσει ακόμη τρία. «Μπορώ να πω στα παιδιά μου ότι δεν χρειάζεται πια να φοβούνται ότι θα με χάσουν εξαιτίας ενός καρκίνου του μαστού...», πρόσθεσε.





Πηγη : kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου