Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Πρεμιέρα με τον 3D Γκάτσμπι

Πρεμιέρα με τον 3D Γκάτσμπι

Ελιτίστικο, κόντρα στα αντιφατικά σημάδια των καιρών, το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών ανοίγει σήμερα τις πύλες του με την προβολή του τρισδιάστατου «Υπέροχου Γκάτσμπι», που του ταιριάζει γάντι απ' όλες τις απόψεις: διαθέτει την προαπαιτούμενη εξτραβαγκάντσα που θα του προσφέρει το επιθυμητό χολιγουντιανό λούσο για να ξεκινήσει το 12ήμερο των εκδηλώσεών του έως τις 26 Μαΐου.
Αν και το μετεωρολογικό δελτίο προβλέπει βροχερό καιρό για τις πρώτες μέρες, το συνηθισμένο στον άστατο καιρό μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του πλανήτη δεν πρέπει να πτοείται. Απόψε, μια στημένη μόνο για την περίσταση, σε μία από τις προβλήτες του θερέτρου, τεράστια κατασκευή θα φιλοξενήσει το πάρτι μετά την πρεμιέρα της ταινίας.
Οικοδεσπότες της γιορτής, κάτω από τον επιβλητικό θόλο, οι πρωταγωνιστές Ντι Κάπριο, Τόμπι Μαγκουάιρ και Κάρεϊ Μάλιγκαν, όπως και ο Αυστραλός σκηνοθέτης τους Μπαζ Λούρμαν. Προσκεκλημένοι της Warner, της εταιρείας διανομής της ταινίας, η οποία είναι και υπεύθυνη για την όλη φιέστα, μερικοί εκατοντάδες VIP με τον φάκελο της αποκλειστικής πρόσβασης στον χώρο.


Σκηνή από τον «Υπέροχο Γκάτσμπι»
Σκηνή από τον «Υπέροχο Γκάτσμπι»



Δύσκολο να μιλήσεις για οτιδήποτε άλλο πέρα από το αυτονόητο: η χλιδή, το κιτς και όλες οι ψευδαισθήσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας βρίσκονται πλέον σε πλήρη λειτουργία, με επικεφαλής της φετινής κριτικής επιτροπής ανθρώπους με παγκόσμια επιρροή. Ο παντοδύναμος πρόεδρός της Στίβεν Σπίλμπεργκ και άλλα δύο επιφανή μέλη της, οι Νικόλ Κίντμαν και Ανγκ Λι, αποτελούν «βροντερές» επιλογές και είναι τόσο ισχυροί ώστε οι αποφάσεις τους στο πλαίσιο των επόμενων ημερών να σχεδιάσουν όλο τον χάρτη της επερχόμενης κινηματογραφικής σεζόν.
ΟΙ ΚΑΝΕΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
  • 20 ταινίες διαγωνίζονται φέτος για τον Χρυσό Φοίνικα του επίσημου προγράμματος του φεστιβάλ, χωρίς να υπολογίζονται οι ταινίες έναρξης και λήξης που δεν διεκδικούν το πολυπόθητο βραβείο της Κυανής Ακτής.
  • 2. 200.000 σκηνοθέτες, σινεφίλ, τουρίστες και περίεργοι που κάνουν βόλτα χαζεύοντας τις διασημότητες τριπλασιάζουν κάθε χρόνο με την παρουσία τους τον πληθυσμό της μικρής παραθαλάσσιας πόλης των Κανών στη Γαλλική Ριβιέρα.
  • Τα δύο τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ανθρώπων της κινηματογραφικής βιομηχανίας (παραγωγοί, διανομείς, συγγραφείς, σκηνοθέτες και άλλοι επαγγελματίες, όπως δημοσιογράφοι) που παρακολουθούν το φεστιβάλ έχει αυξηθεί κατά 9%.
  • Τους 43.961 διαπιστευμένους από όλο το φάσμα του κινηματογραφικού χώρου κατέγραψε πέρυσι η διοργάνωση (εξαιρουμένων των σινεφίλ). Από αυτούς, το 43% είναι Γάλλοι, ενώ το 57% προέρχεται από άλλες χώρες.
  • Επτά είναι οι σκηνοθέτες που έχουν κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα από δύο φορές: οι Μίκαελ Χάνεκε, Φράνσις Φορντ Κόπολα, Σοχέι Ιμαμούρα, Μπίλε Ογκαστ, Εμίρ Κουστουρίτσα και οι αδελφοί Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν.
  • Δύο χιλιόμετρα είναι το κόκκινο χαλί που ξεδιπλώνεται κάθε χρόνο μπροστά από το Palais des Festivals, τον κεντρικό χώρο διεξαγωγής των προβολών. Στις 12 ημέρες του φεστιβάλ αλλάζεται 40 φορές.
  • 5.000 εταιρείες από 100 χώρες συγκεντρώνει η παγκόσμια κινηματογραφική αγορά που στήνεται εντός του φεστιβάλ, ενώ 11.000 άτομα επισκέφτηκαν το 2012 το αρμόδιο τμήμα, γνωστό και ως «Marche du film».
  • 250 μεγάλου μήκους ταινίες και 500 μικρού μήκους φιλμ παράγει κάθε χρόνο η Γαλλία, με τη δημόσια επιχορήγηση να αγγίζει τα 23 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τη μικρού μήκους παραγωγή.
  • 19 μέτρα πλάτος έχει η κινηματογραφική οθόνη της ακριβοθώρητης αίθουσας Grand Theatre Lumiere. Κάθε βράδυ φιλοξενεί δύο προβολές μόνο με προσκλήσεις.
  • 24 είναι τα σκαλιά του Palais des Festivals, στα οποία ανεβαίνουν και φωτογραφίζονται οι διασημότεροι σταρ του παγκόσμιου κινηματογράφου κατά την άφιξή τους για τις πρεμιέρες των ταινιών.




Πηγη : ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου