Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Yamato: Οι Σαμουράι των κρουστών στo Badminton

Τον Ιούνιο καταφτάνουν στην Αθήνα οι Ιάπωνες τυμπανιστές Yamato και προσφέρουν στο κοινό μια μοναδική εμεπειρία Άπω Ανατολής. Ήχοι τυμπάνων που ξεσηκώνουν και εντυπωσιακές ενδυμασίες από την ιαπωνική παράδοση των Σαμουράι.

Η ομάδα ανήκει στους σπουδαιότερους μουσικούς taiko (Τάικο) της Ιαπωνίας. Το συγκρότημα Yamato κλείνει φέτος 20 χρόνια από την ίδρυσή του και γιορτάζει με το μουσικό υπερθέαμα «Rojyoh (Ρότζο): The beat on road», μια ανθολογία με τα εντυπωσιακότερα νούμερα της μεγάλης πορείας του.

«Taiko» είναι η ιαπωνική λέξη για το τύμπανο και την αρχαία ιαπωνική τέχνη των κρουστών. Οι τυμπανιστές Yamato είναι οι πιο καταξιωμένοι συνεχιστές της μεγάλης αυτής παράδοσης.

Αυτό που θα δούμε όμως στο Badminton δεν είναι απλά ένα μουσικό ταξίδι καθώς περιλαμβάνει εντυπωσιακά χορευτικά και μια performance  επί σκηνής, που εντυπωσιάζει για τις αντοχές των χορευτών, την σωματική δύναμη και τον απόλυτο συγχρονισμό τους.

Η φιλοσοφία είναι ότι ο χτύπος του τυμπάνου, όπως και  ο χτύπος της καρδιάς, είναι ο παλμός της ζωής. Με τα λόγια του ιδρυτή του συγκροτήματος, του τυμπανιστή Masa Ogawa: «Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που δημιουργούν τον παλμό της ζωής χρησιμοποιώντας ένα απλό όργανο και βάζοντας σε αυτό την ψυχή μας».

Η ιστορία πίσω από τα μέλη του μουσικού συγκροτήματος είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Οι μουσικοί ζουν στο χωριό Asuka –ένα μικρό χωριό με ιστορία 1000 και πλέον ετών– και επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια. Προκειμένου ν’ ανταποκριθούν στις απίστευτες σωματικές απαιτήσεις των taiko, ασκούνται σαν αθλητές: καθημερινά τρέχουν δέκα χιλιόμετρα, προπονούνται στην άρση βαρών και εξασκούνται στα taiko.

Κάθε χρόνο η ομάδα περιοδεύει για έξι έως δέκα μήνες, δίνοντας παραστάσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δει το Αθηναικό κοινό μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα από την άλλη άκρη του κόσμου.

Yamato 18 και 19 Ιουνίου, θέατρο Badminton




Πηγη : protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου