Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Φραγκίσκος ο Α' από την Αργεντινή, ο νέος Πάπας

Φραγκίσκος ο Α' από την Αργεντινή, ο νέος Πάπας


Μόλις ένα επιπλέον γύρο ψηφοφορίας σε σχέση με τον προκάτοχό του (πέντε έναντι τεσσάρων) χρειάστηκε ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο προκειμένου να εκλεγεί ο 266ος Πάπας στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησία, έχοντας λάβει τις ψήφους τουλάχιστον 77 καρδιναλίων (ο αριθμός που αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα του κονκλάβιου). Όσο για το όνομα που έλαβε, είναι Φραγκίσκος ο Πρώτος -καθώς, εκτός από το γεγονός ότι είναι ο πρώτος ποντίφηκας από χώρα εκτός Ευρώπης, είναι και ο πρώτος Ιησουίτης ο οποίος καταλαμβάνει την κορυφαία αυτή θέση.
Αουτσάιντερ
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 76χρονος Αργεντίνος είναι μόλις δύο χρόνια μικρότερος από τον Γιόζεφ Ράτζινγκερ ή Βενέδικτο 16ο, όταν αυτός είχε εκλεγεί το 2005. Συγκαταλεγόταν δε ανάμεσα στα αουτσάιντερ της διαδικασίας, τουλάχιστον ανάμεσα σε όσους είχαν θεωρηθεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, υποψήφιοι για να ηγηθούν των περίπου 1,2 δισ. καθολικών σε όλο τον πλανήτη.
«Έχω να σας ανακοινώσω ένα χαρμόσυνο νέο. Έχουμε Πάπα (Habemus Papam)», ανακοίνωσε από το κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου ο Γάλλος καρδινάλιος Ζαν-Λουί Τοράν, στα επευφημούντα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί μετά τον λευκό καπνό που βγήκε από την καπνοδόχο. «Φαίνεται ότι τα αδέρφια μου καρδινάλιοι έφτασαν σχεδόν στην άκρη του κόσμου για να βρουν νέο Πάπα», δήλωσε από την πλευρά του ο νέος ποντίφηκας, στη σύντομη ομιλία του στην ιταλική γλώσσα. «Προσευχηθείτε για μένα», ζήτησε στη συνέχεια από τους πιστούς, προτού τους ευχηθεί «καληνύχτα και καλή ξεκούραση».
Φραγκίσκος ο Α' από την Αργεντινή, ο νέος Πάπας
Δύσκολος δρόμος
Βεβαίως, το πανηγυρικό κλίμα της χθεσινής, πρώτης βραδιάς ελάχιστη σχέση έχει με τα όσα θα ακολουθήσουν. Αφενός τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και η ηγεσία της -από τις κατηγορίες για εκτεταμμένα φαινόμενα παιδεραστίας μέχρι τις ενδείξεις ότι το Βατικανό έχει μετατραπεί σε επίγειο παράδεισο για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος- και, αφετέρου, τα καθήκοντα που θα επωμιστεί και θα κληθεί να φέρει σε πέρας ο Φραγκίσκος Α', κάνουν τον δρόμο μπροστά του να μοιάζει με... κινούμενη άμμο.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η επιλογή του γηραιότερου από όλους τους υποψηφίους σηματοδοτεί την απόφαση του «βαθέος κράτους» του Βατικανού να επιλέξει έναν ακόμη μεταβατικό Πάπα, καθώς δεν είναι έτοιμο για τη μεγάλη αλλαγή την οποία ενδεχομένως χρειάζεται η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι προέρχεται από τη Λατινική Αμερική, μια περιοχή όπου κυοφορούνται εκ νέου μεγάλες αλλαγές, μεταφράζεται σε σαφή προσπάθεια παρέμβασης σε αυτές -κατ' αναλογία με τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' στην ανατολική, σοβιετική Ευρώπη, στις κρίσιμες δεκαετίες του '70 και του '80...





Πηγή : imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου