Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

«Πόσιμο νερό είχε κάποτε ο Αρης»

Το Curiosity τρυπάει βράχους, τους μετατρέπει σε σκόνη, τους αναλύει... Η περιέργεια που δεν έχει όρια...
Το Curiosity τρυπάει βράχους, τους μετατρέπει σε σκόνη, τους αναλύει... Η περιέργεια που δεν έχει όρια...

Εντυπωσιακά ευρήματα που απαντούν θετικά στο ερώτημα «εάν θα μπορούσε ο Αρης να έχει προσφέρει ένα περιβάλλον κατάλληλο για ζωή» παρουσίασαν χθες οι επιστήμονες της NASA, από τα δείγματα που συγκέντρωσε το μη επανδρωμένο σκάφος Curiosity τον Φεβρουάριο, επτά μήνες μετά την άφιξή του στον «κόκκινο πλανήτη».


Οι χημικές αναλύσεις έγιναν στο ενσωματωμένο εργαστήριο του Curiosity από τα δείγματα που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάτρηση του βράχου στην επιφάνεια του πλανήτη Αρη και έδειξαν ότι όλα αποτελούνται κατά 20% από αργίλιο, που πιθανότατα σχηματίστηκε από την αντίδραση τρεχούμενου νερού με πυριγενή πετρώματα.
Η δημιουργία αυτών των ιζηματογενών πετρωμάτων, η ηλικία των οποίων υπολογίζεται σε 3 δισεκατομμύρια χρόνια, αποτελεί το βασικό στοιχείο των επιστημόνων της NASA, που πιστεύουν ότι υπήρξε μικροβιακή ζωή στον Αρη λόγω της ύπαρξης νερού.
«Το νερό που κάποτε έτρεχε στο βράχο του κρατήρα Γκέιλ είναι πιθανότατα πόσιμο καθώς τα επίπεδα των αλάτων που εντοπίστηκαν δεν ήταν απαγορευτικά με την παρουσία θειικού ασβεστίου, οπότε ήταν ουδέτερο ή ήπια αλκαλικό», υποστήριξε ο Τζον Γκρότζινγκερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας. Η NASA θεωρεί ότι το Curiosity συνέλεξε τα στοιχεία αυτά από τις εκβολές ενός αρχαίου συστήματος ποταμών ή ρηχών λιμνών, ενώ παρόμοια ίχνη έχουν βρεθεί και σε άλλα σημεία του πλανήτη.
Επιπλέον, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας υποστηρίζουν ότι τα υλικά που εντόπισε το σκάφος θα μπορούσαν να έχουν προσφέρει στα εξωγήινα μικρόβια μια πηγή χημικής ενέργειας για την ανάπτυξή τους.
Το Curiosity, που θα παραμένει στον Αρη για περίπου 17 μήνες ακόμη, πρόκειται τον ερχόμενο Μάιο να συλλέξει δείγματα και από δεύτερη τρύπα στον ίδιο βράχο, για να συγκρίνει τα στοιχεία.




(ΠΗΓΕΣ: REUTERS, ECONEWS)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου