Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Εξελέγη ο νέος Πάπας

Φωτογραφία για Λευκός καπνός από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα - «Habemus papam»


Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία έχει νέο ηγέτη, καθώς οι Καρδινάλιοι εξέλεξαν τον επόμενο Ποντίφικα έπειτα από πέντε ψηφοφορίες στη Καπέλα Σιστίνα.

Άσπρος καπνός βγήκε από την Καπέλα Σιστίνα, στέλνοντας μήνυμα πως τα 2/3 των Καρδιναλίων συμφώνησαν για το νέο Πάπα. Η εμφάνιση άσπρου καπνού ξεσήκωσε το συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Η απόφαση ελήφθη μία ημέρα μετά την έναρξη της ψηφοφορίας των 115 Καρδιναλίων, χρόνος που θεωρείται πολύ χαμηλός καθώς η διαδικασία για την εκλογή του νέου Πάπα αναμενόταν να έχει διάρκεια από 2 έως 4 ημέρες.

Από τους 115 καρδινάλιους που έχρισαν ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος και ο Βενέδικτος ο 16ος, οι δέκα είναι αυτοί που θεωρούνται πιθανοί διάδοχοι του Βενέδικτου.

Φαβορί είναι ο Ιταλός αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου ΄Άντζελο Σκόλα, 72 ετών, αν και σήμερα αναλυτές τόνιζαν ότι η πορεία του προς το παπικό αξίωμα μπορεί να έχει αμφισβητηθεί από εκλέκτορες που τον θεωρούν υπερβολικά «πολιτικοποιημένο», λόγω της παρελθούσας συμμετοχής του στην ιταλική εκκλησιαστική οργάνωση «Comunione e Liberazione».

Ο αντίπαλός του Οντίγιο Σέρερ, 64 ετών, παρά την τεράστια απόσταση της πατρίδας του από την Ρώμη —λένε σχολιαστές—υποστηρίζεται από μεγάλο μέρος του εσωτερικού διοικητικού μηχανισμού του Βατικανού, τον οποίο εξάλλου γνωρίζει καλά: είναι μέλος της επιτροπής ελέγχου της τράπεζας της Αγίας Έδρας, της Ior.

Ένα «αουτσάιντερ» είναι ο Μεξικανός Φρανσίσκο Ρόβλες Ορτέγα, 64 ετών. Είναι αρχιεπίσκοπος στην Γκουανταλαχάρα και φαίνεται πως άφησε ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις στις συναναστροφές του εδώ στην Ρώμη πριν αρχίσει το κογκλάβιο.
Η διαδικασία εκλογής του 266ου πάπα άρχισε στις 11 Φεβρουαρίου με την αιφνιδιαστική απόφαση του Βενέδικτου του 16ου να παραιτηθεί σε ηλικία 85 ετών. Ο Γερμανός Γιόζεφ Ράτσινγκερ θα είναι ο πρώτος εν ζωή πάπας που θα παρακολουθήσει την εκλογή του διαδόχου του. Από τις 28 Φεβρουαρίου έχει αποσυρθεί στην θερινή παπική κατοικία, στο Καστέλ Γκαντόλφο, περίπου 30 χιλιόμετρα από την Ρώμη.

Live video from your iPhone using Ustream




Πηγή : capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου