Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Έλληνας ήρωας στη Γερμανία: Πώς έσωσα τους Τούρκους γείτονές μου



Την απόλυτη οικονομική καταστροφή βιώνει ο Έλληνας ήρωας της διάσωσης τουρκικής οικογένειας από πυρκαγιά που ξέσπασε στο διαμέρισμά τους. "Θα βοηθούσα οποιονδήποτε κινδύνευε, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Δεν σκέφτηκα ότι είναι Τούρκοι", αναφέρει...


Το τηλέφωνό του δεν σταμάτησε να χτυπά τη Δευτέρα. Οι κλήσεις που δεχόταν από την Ελλάδα ήταν δεκάδες, από την στιγμή που έγινε γνωστό το πρωτοσέλιδο της τουρκικής Hurriyet, που τον αποκάλεσε στην ηλεκτρονική της έκδοση "Έλληνα ήρωα".
Κάτοικος της Γερμανίας τα τελευταία 46 χρόνια, ο 52χρονος μετανάστης είχε συμβάλει τα ξημερώματα της Κυριακής στη διάσωση τριών ανθρώπων, ανάμεσά τους και ένα δεκάχρονο παιδάκι, μέσα από φλεγόμενο κτίριο.
Λίγα μέτρα πιο δίπλα, ωστόσο, οκτώ μέλη της ίδιας τουρκικής οικογένειας άφηναν την τελευταία τους πνοή. Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα, ωστόσο οι γερμανικές Αρχές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο της εμπρηστικής επίθεσης.
"Μας πόνεσε πολύ αυτό που έγινε. Χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές. Μία 42χρονη Τουρκάλα, διαζευγμένη μητέρα 10 ανήλικων παιδιών και επτά από τα παιδιά της, ηλικίας 6 μηνών έως 16 χρονών", περιγράφει στην εφημερίδα "Τα Νέα", ο Χρήστος Κύρογλου.
"Δεν είναι λογικό αυτό που συμβαίνει με τα κανάλια και τους δημοσιογράφους, με τους Έλληνες, τους Τούρκους και τους Γερμανούς. Και αυτό διότι για εμένα δεν έχει καμία σημασία η εθνικότητα. Θα βοηθούσα όποιον και αν κινδύνευε. Είναι παράξενο να ενδιαφέρονται τόσο πολύ για κάτι που έκανα εντελώς αυθόρμητα, από την καρδιά μου. Μερικές φορές κάνεις κάτι εντελώς ενστικτωδώς".
Πέντε παρά τέταρτο ξημερώματα Κυριακής ήταν, ένα τέταρτο προτού κλείσει το νυχτερινό μαγαζί που διατηρεί δίπλα στην μοιραία πολυκατοικία, όταν ο ίδιος και οι υπάλληλοί του είδα καπνό. Θεώρησαν αρχικά ότι έχουν κάποιο ηλεκτρολογικό πρόβλημα στον εξοπλισμό της επιχείρησης.
"Ώσπου ο πορτιέρης μας άνοιξε την πίσω πόρτα κινδύνου και είδε ότι το διώροφο ακριβώς δίπλα μας και συγκεκριμένα, ο πρώτος όροφος είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Γνώριζα καλά πως εκεί, δύο - τρία χρόνια τώρα, έμεναν η μητέρα αυτή και τα δέκα παιδιά της, μαζί και η γιαγιά και ο θείος τους, συνολικά 12 άτομα. Βγήκαμε αμέσως έξω, άλλος τηλεφώνησε στην Πυροσβεστική και άλλος στην Αστυνομία.
Εγώ που ήξερα καλά το κτίριο, ανέβηκα τις σκάλες, από την πίσω πόρτα, έσπασα μία γυάλινη πόρτα, αλλά ζαλίστηκα από τους καπνούς.
Πήγα τότε από τη δεύτερη πλαϊνή πόρτα. Ανεβαίνοντας, αντίκρισα τρία άτομα να βγαίνουν από το φλεγόμενο παράθυρο και να μετακινούνται στην ταράτσα. Αυτή όμως ήταν περιφραγμένη με ξύλα και σίδερα, οπότε και οι τρεις είχαν εγκλωβιστεί μέσα. Έσπασα τότε τα καρφωμένα ξύλα από τα παράθυρα, μπήκα μέσα και τους τράβηξα, την γιαγιά, τον θείο και το παιδί 10 - 12 χρονών. Τότε ήρθε πια η πυροσβεστική για να τους κατεβάσει σώους".
Ο Χρήστος Κύρογλου δεν σταμάτησε εκεί την προσπάθειά του. Πήγε ακόμα πιο δίπλα, σε άλλα σπίτια, όπου ζουν μία ελληνική οικογένεια από τη βόρεια Ελλάδα και μία ινδική, που κοιμούνταν.
"Δέκα λεπτά ακόμα και θα καίγονταν. Δεν είχαν πάρει είδηση τη φωτιά", τονίζει ο ίδιος, παντρεμένος με Γερμανίδα και πατέρας ενός 12χρονου παιδιού, Σερραίος στην καταγωγή, που τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τα φαγάδικα και τα ξενυχτάδικα.
Δευτέρα έως Παρασκευή λειτουργούσε μέχρι πρότινος το Merlin Backnang ως εστιατόριο. Το Σάββατο μετατρέπονταν σε κλαμπ για τη νεολαία.
Στις 16 Μαρτίου θα συμπλήρωνε 16 χρόνια λειτουργίας του, που θα τα γιόρταζε με ένα μεγάλο πάρτι. Μόνο που τώρα έχει υποστεί μεγάλη οικονομική καταστροφή. Της τάξης των 500.000 ευρώ, όπως την αποτιμά. Οι τόνοι νερού που έριξε η πυροσβεστική, στην προσπάθειά της να κατασβέσει τη φωτιά, κατέστρεψαν και τον εξοπλισμό της επιχείρησής του που πέρυσι ανακαίνισε.
"Τα χάσαμε όλα. Ολόκληρο αυτό το κτίριο θα γκρεμιστεί. Εμείς πάντως, όπως και να' χει, θα συνεχίσουμε να βοηθάμε και την τουρκική αυτή οικογένεια και τις άλλες δύο που έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Αντί για τις 16 του μήνα πλέον, στις 23 και σε χώρο που θα μας παραχωρήσει ο δήμος, θα αναλάβουμε να οργανώσουμε ένα μεγάλο πάρτι για να συγκεντρώσουμε χρήματα για αυτές", καταλήγει ο ίδιος στην εφημερίδα "Τα Νέα".




Πηγή : news247.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου