Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ανοιχτά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, στον δρόμο οι εργαζόμενοι



Oι εργαζόμενοι στον πολιτισμό σήμερα απεργούν και διαδηλώνουν διεκδικώντας όχι ένα καλύτερο αλλά στην ουσία ένα κάποιο μέλλον για τον Πολιτισμό. Με βασικό αίτημα την αυτονόμηση του υπουργείου Πολιτισμού και την απόσυρση του νέου οργανογράμματος της Γ.Γ. Πολιτισμού που προωθεί η τρικομματική κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, συγκεντρώνονται στις 11 το πρωί μπροστά από τη Γ.Γ Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας και πραγματοποιούν πορεία προς τη Βουλή με ενδιάμεσες στάσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Αντίστοιχες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται την ίδια ώρα και στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους, στο Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στην Κρήτη και στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης.
Ανοιχτά θα μείνουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη χώρα, ωστόσο δεν θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες της Γ.Γ. Πολιτισμού και τα έργα των ΕΣΠΑ.

Παρά τη χθεσινή απαγόρευση...

Οι εργαζόμενοι δεν πτοούνται από τα χθεσινά γεγονότα, όταν η αστυνομία απαγόρευσε την πορεία των εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού προς το Μουσείο της Ακρόπολης όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ.
Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, στο ύψος της Λεωφόρου Αμαλίας, "διμοιρίες εμπόδισαν τους διαδηλωτές να προχωρήσουν, τους εγκλώβισαν μέσα σε στενό δρόμο της Πλάκας (οδός Κ. Τσάτσου - πρώην Πέτα) και τους απαγόρευσαν να κινηθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση". Την ίδια στιγμή έξω από το Μουσείο Ακρόπολης είχε ήδη συγκεντρωθεί μια δεύτερη ομάδα απεργών της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού. Μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού κάτω από τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων έξω από το μουσείο, επετράπη τελικά στην πορεία να κινηθεί προς τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου και ολοκληρώθηκε.
Ο ΣΕΑ στην ανακοίνωσή του στηλιτεύει το γεγονός ότι η εκδήλωση που έγινε στο Μουσείο Ακρόπολης διοργανωνόταν από τη νεολαία του κυβερνώντος κόμματος. "Να θυμίσουμε ότι τα μουσεία, και κυρίως τα δημόσια, δεν μπορούν -για ευνόητους λόγους- να χρησιμοποιούνται ως σκηνικό κομματικών εκδηλώσεων. Τέτοιες επιλογές αφίστανται από τον προορισμό και τους σκοπούς του μουσείου ως χώρου διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού", αναφέρει.
Στη σημερινή απεργία συμμετέχουν ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο, που σε κοινή ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν επίσης, "τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας αλλά και τη διασφάλιση του ενιαίου φορέα προστασίας των μνημείων, δηλαδή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, την ανάκληση των μαζικών απολύσεων του προσωπικού των αρχαιολογικών ερευνών στο μετρό Θεσσαλονίκης και τον επανασχεδιασμό του σταθμού Βενιζέλου, προκειμένου να συμπεριλάβει και τις αρχαιότητες.
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ζητά επιπλέον "να παραδοθούν άμεσα τα μέτωπα εργασίας προς αρχαιολογική διερεύνηση για να μην καθυστερήσει επιπλέον το έργο, να αξιοποιηθεί το εξειδικευμένο εργατοτεχνικό προσωπικό στις εργασίες του τεχνικού τμήματος, μέχρι να ανοίξουν τα ανασκαφικά μέτωπα, να τηρηθεί ο Αρχαιολογικός Νόμος και το Μνημόνιο Συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Υποδομών και να πραγματοποιηθεί καταγραφή και τεκμηρίωση των αρχαιολογικών ευρημάτων, όπως προβλέπεται από το επιστημονικό προσωπικό".
Από την πλευρά του το Σωματείο Εργαζομένων ΥΠΠΟΤ στον Νομό Λακωνίας ζητάει επιπλέον την αναθεώρηση της υπουργικής απόφασης για τις προσλήψεις προσωπικού σε έργα ΕΣΠΑ, η οποία διά του άρθρου 21 εξαιρεί την πρόσληψη επιστημονικού και εξειδικευμένου για τις ανασκαφικές εργασίες προσωπικού" με αποτέλεσμα να "κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα έργα της περιοχής ενταγμένα στο ΕΣΠΑ". Ζητά επίσης την "άμεση διακοπή των προσλήψεων από ΜΚΟ".
Στη σημερινή απεργία συμμετέχει και το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Κέντρου Bιβλίου "σε ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους εργαζομένους στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και εκφράζοντας την αντίθεσή του στη συνεχιζόμενη αποδόμηση του Πολιτισμού".





Πηγή : avgi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου