Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Με τον Ντι Κάπριο στον νέο «Γκάτσμπι»

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και η Κάρεϊ Μάλιγκαν, στη νέα κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Φιτζέραλντ, το οποίο ξανακυκλοφόρησε πρόσφατα σε μετάφραση Αρη Μπερλή
Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και η Κάρεϊ Μάλιγκαν, στη νέα κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Φιτζέραλντ, το οποίο ξανακυκλοφόρησε πρόσφατα σε μετάφραση Αρη Μπερλή

Με τον πολυαναμενόμενο «Μεγάλο Γκάτσμπι» του Μπαζ Λούρμαν θα ανοίξει στις 15 Μαΐου το 66ο Φεστιβάλ των Κανών, όπως ανακοινώθηκε χθες, και μάλιστα σε τριασδιάστατη προβολή, κάτι που μόνο μια φορά έχει συμβεί στο παρελθόν, με το φιλμ κινουμένων σχεδίων «Ψηλά στον ουρανό» του Πιτ Ντόκτερ, το 2009.


Η νέα κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Φιτζέραλντ θα παιχτεί εκτός συναγωνισμού, παρουσία του Λεονάρντο ντι Κάπριο, που ενσαρκώνει τον ομώνυμο ρόλο. Ο Αμερικανός ηθοποιός δεν είναι τακτικός θαμώνας των Κανών - έχει να βρεθεί στην Κρουαζέτ από το 2007, που παρουσίασε το οικολογικό ντοκιμαντέρ «Η ενδεκάτη ώρα». Γι' αυτό και η επικείμενη έλευσή του χαιρετίστηκε ιδιαίτερα από τους διοργανωτές του σημαντικότερου κινηματογραφικού ραντεβού στον κόσμο.
«Για όλους εμάς που δουλέψαμε στον "Γκάτσμπι" είναι μεγάλη τιμή», έσπευσε να δηλώσει ο Μπαζ Λούρμαν. «Προσωπικά νιώθω πολύ υπερήφανος που επιστρέφω σε μια χώρα και σ' ένα φεστιβάλ που υπήρξαν πάντα γενναιόδωροι απέναντί μου. Είμαι ευτυχής γι' αυτήν την προβολή στις Κάνες, πόλη γειτονική με το Σαν Ραφαέλ, όπου ο Φιτζέραλντ έγραψε μερικά από τα πιο καυστικά και πιο συγκινητικά μέρη του υπέροχου μυθιστορήματός του».
Ο Αυστραλός δημιουργός πρωτοεμφανίστηκε στις Κάνες το 1992 με το παρθενικό του φιλμ «Strictly ballroom», στο τμήμα «Ενα κάποιο βλέμμα», και επέστρεψε με το μιούζικαλ «Μουλέν Ρουζ», που τον έκανε διάσημο, το 2001. Παραγωγή της Warner και της Village, ο «Μεγάλος Γκάτσμπι» γυρίστηκε σε σενάριο του ίδιου και του πιστού του συνεργάτη Κρεγκ Πιρς, ενώ την επιβλητική μουσική υπόκρουση υπογράφει ο Κρεγκ Αρμστρονγκ. Πέρα από τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Λούρμαν και στη μεταμοντέρνα εκδοχή του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία κρατά και η Κάρεϊ Μάλιγκαν, ενσαρκώνοντας την επιπόλαιη, κακομαθημένη Ντέζι, με τους Τόμπι Μακγουάιρ και Τζόελ Εντεγκερτον να τους πλαισιώνουν.
Ωριμος Ντι Κάπριο
Οι σκηνές από την ταινία που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο τους τελευταίους μήνες υπόσχονται μια λαμπερή παραγωγή, με καταιγιστικούς ρυθμούς, φαντασμαγορικά σκηνικά, εικόνες από ξέφρενα, ποτισμένα στη σαμπάνια πάρτι, και έναν Ντι Κάπριο στην πιο ώριμη φάση της διαδρομής του. Για να δούμε, θα ξεπεράσει η ερμηνεία εκείνη του Ρόμπερτ Ρέντφορντ, που ακόμη μνημονεύεται ως εξαιρετική; Η αμέσως προηγούμενη μεταφορά του «Μεγάλου Γκάτσμπι» στην οθόνη χρονολογείται από το 1974. Στην υλοποίησή της είχαν συμβάλει ο σκηνοθέτης Τζακ Κλέιτον, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα ως σεναριογράφος, η Θεώνη Ολντριτζ στα σκηνικά και ο Νέλσον Ριντ στη μουσική, που απέσπασαν τότε τα αντίστοιχα Οσκαρ, ενώ στο καστ συμμετείχαν η Μία Φάροου, η Κάρεν Μπλακ και ο Σαμ Γουότερστον.
Είχαν προηγηθεί δύο ακόμη κινηματογραφικές διασκευές: η βουβή ταινία του Χέρμπερτ Βένον, το 1926, λίγο μετά την κυκλοφορία του μυθιστορήματος του Φιτζέραλντ, τα αρνητικά της οποίας έχουν χαθεί, και εκείνη του Ελιοτ Νάτζεντ, το 1949, με πρωταγωνιστή τον Αλαν Λαντ, που κρίθηκε εντελώς αποτυχημένη. Οι κριτικοί στάθηκαν επιφυλακτικοί και με την ταινία του Κλέιτον -παρ' όλο που σεβάστηκε στο ακέραιο την πλοκή του βιβλίου-, γεγονός που δεν εμπόδισε τη μεγάλη εμπορική επιτυχία της. Η προβολή στις Κάνες του νέου «Μεγάλου Γκάτσμπι» αναμένεται να βάλει ξανά φωτιά στην πένα τους. Οπως πάντως έχει δηλώσει ο Μπαζ Λούρμαν, στόχος του ήταν να δώσει μια ταινία που θα πιάνει το σφυγμό των σημερινών θεατών, υπό τη σκιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η ώρα των συγκρίσεων πλησιάζει.





Πηγή : enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου