Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Στα 57 δισ. ευρώ ανέβηκαν το 2012 τα κόκκινα δάνεια



Στα 57 δισεκατομμύρια ευρώ ανέβηκαν μέσα στο 2012 τα κόκκινα δάνεια . Παρά τις ρυθμίσεις που γίνονται, πολλοί δανειολήπτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Φορολογικές υποχρεώσεις και ανεργία εκτινάσσουν τα κόκκινα δάνεια, κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έναν χρόνο.
Πάνω από τρεις μήνες καθυστερούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους, ένας στους τέσσερις δανειολήπτες, όταν τον Δεκέμβριο του 2011 το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε το 16%.
Η περαιτέρω αύξηση στα καθυστερούμενα δάνεια, αποτρέπεται λόγω των ρυθμίσεων που κάνουν οι τράπεζες και φτάνουν ήδη το 30%. Ωστόσο, η μείωση του ποσού των δόσεων που πετυχαίνουν οι δανειολήπτες με την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, συνήθως δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.
Τον τελευταίο χρόνο, από το σύνολο των δανείων που μένουν απλήρωτα για περισσότερο από 6 μήνες, το 20% αφορά τα στεγαστικά, το 40% επιχειρηματικά και τα μισά από τα καταναλωτικά δάνεια.
Μέχρι σήμερα, καταφύγιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αποτελεί ο νόμος Κατσέλη. Ωστόσο μόλις οι μισές από τις δικαστικές αποφάσεις, ευνοούν τους δανειολήπτες.
Ανάχωμα στις καθυστερήσεις των δανείων, αναμένεται να δώσει η ρύθμιση που προωθεί το Υπ. Ανάπτυξης, εφόσον πάρει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Αυτές τις ημέρες θα έχουμε μία απάντηση από την τρόικα με σχόλια ή παρατηρήσεις σχετικά με την πρόταση που έχουμε συμφωνήσει με την Ένωση Τραπεζών και τις καταναλωτικές ενώσεις για τα "κόκκινα δάνεια" και ανάλογα με το ποιο θα είναι το μήνυμα από αυτή την πλευρά, θα πάμε στο επόμενο βήμα», ανέφερε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αθ. Σκορδάς, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «θεωρώ ότι σε ένα περίπου μήνα θα υπάρχει το νομοσχέδιο».




Πηγή : ΝΕΤ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου