Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Η Μόνα Λίζα ταξίδεψε στο φεγγάρι

Εκτός από διάσημος πίνακας του Λεονάρντο ντα Βίντσι, η Μόνα Λίζα είναι πλέον και η πρώτη ψηφιακή εικόνα που μεταδόθηκε, μέσω ακτίνων λέιζερ, από τη Γη σε δορυφόρο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, σε απόσταση περίπου 384.000 χιλιομέτρων. Η μετάδοση αποτέλεσε την πρώτη επίδειξη μιας νέας τεχνολογίας, που επιτρέπει την επικοινωνία σε μεγάλες αποστάσεις με τη βοήθεια λέιζερ.

Η αποστολή της εικόνας έγινε από κέντρο διαστημικών πτήσεων Goddard προς τον δορυφόρο «Lunar Reconnaissance Orbiter» (LRO) της NASA, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια.
Η εικόνα μεταδόθηκε μέσω των παλμών λέιζερ που αποστέλλονται σε συνεχή βάση στο ειδικό όργανο – δέκτη λέιζερ (LOLA - Lunar Orbiter Laser Altimeter) του LRO, για να εντοπίζεται η ακριβής του θέση.
«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος πέτυχε μονής κατεύθυνσης επικοινωνία μέσω λέιζερ σε πλανητικές αποστάσεις», δήλωσε ο ερευνητής της NASA και του πανεπιστημίου ΜΙΤ, Ντέιβιντ Σμιθ. Όπως είπε, στο άμεσο μέλλον αυτού του είδους η απλή επικοινωνία μέσω λέιζερ μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση απέναντι στις ραδιοεπικοινωνίες που χρησιμοποιούν σήμερα οι δορυφόροι. Στο απώτερο μέλλον, είναι πιθανό ότι θα επιτρέψει επικοινωνίες με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων σε σχέση με τις σημερινές ραδιοεπικοινωνίες.
Οι δορυφόροι που βρίσκονται εκτός της τροχιάς της Γης, χρησιμοποιούν ραδιοκύματα για την επικοινωνία και τον έλεγχο της πορείας τους. Ο LRO είναι ο μόνος σε τέτοια απόσταση δορυφόρος, που η πορεία του μπορεί να ελεγχθεί και μέσω λέιζερ. Οι επιστήμονες της NASA εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη δυνατότητα, για να κάνουν πραγματικότητα την μονής κατεύθυνσης επικοινωνία μέσω λέιζερ με έναν απομακρυσμένο δορυφόρο.
Όπως αναφέρει η NASA, η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος, ήταν το κλειδί για την αποστολή της εικόνας. Έτσι, η εικόνα χωρίστηκε σε 152 επί 200 πίξελ (εικονοστοιχεία), κάθε πίξελ μετατράπηκε σε απόχρωση του γκρι και στάλθηκε στο φεγγάρι μέσω ενός παλμού λέιζερ, με ταχύτητα μετάδοσης περίπου 300 δυαδικών ψηφίων (bits) ανά δευτερόλεπτο.
Το όργανο LOLA του δορυφόρου LRO έλαβε τους παλμούς λέιζερ και, στη συνέχεια, από αυτούς ανακατασκεύασε τη διάσημη εικόνα. Η επιτυχία της μετάδοσης επιβεβαιώθηκε χάρη στην επιστροφή της Μόνα Λίζα στη Γη μέσω του συστήματος ραδιοτηλεμετρίας του δορυφόρου.
Η επόμενη αποστολή «Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer» (LADEE) της NASA, ενός δορυφόρου που θα εκτοξευτεί αργότερα φέτος και θα μελετήσει την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον του φεγγαριού, θα τεστάρει την επικοινωνία μέσω λέιζερ σε πιο υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων. Σε επόμενη φάση, η NASΑ θα δοκιμάσει την πρώτη μακράς διάρκειας οπτική (δηλαδή μέσω λέιζερ) δορυφορική επικοινωνία με τη Σελήνη, στο πλαίσιο του προγράμματός της να αναπτύξει νέες τεχνολογίες επικοινωνίας με το μακρινό διάστημα.
Επιστημονικό έγγραφο που περιγράφει ολόκληρη τη διαδικασία δημοσιεύθηκε στο Optics Info Base.










Πηγή : enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου