Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Το πρώτο «ξεκλείδωμα» της ταμπλέτας Surface και το καλωσόρισμα από την Microsoft!



Λίγους μήνες μετά την έλευση του πρώτου Apple iPhone τον Ιούλιο του 2007, εμφανίστηκε και το πρώτο λογισμικό «ξεκλειδώματος» του τηλεφώνου, με τον χαρακτηρισμό «jailbreak», ο οποίος σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «απόδραση από την φυλακή». Στην προκείμενη περίπτωση, «φυλακή» θεωρούνται οι περιορισμοί που έθεσε η Apple στο Λειτουργικό Σύστημα (iOS) ή αλλιώς στο «περιβάλλον» του iPhone, έτσι ώστε τα προγράμματα, εφαρμογές και παιχνίδια που θα «τρέχουν» σε αυτό, να ακολουθούν πιστά τις προγραμματιστικές οδηγίες όπως και την «συμπεριφορά» (σε τεχνικό επίπεδο) όπως τις ορίζει η εταιρεία. Παράλληλα, όλες οι μορφές λογισμικού για το iPhone της Apple, διατίθενται αποκλειστικά μέσω του ειδικού διαδικτυακού καταστήματος App Store.

Οι επίδοξοι προγραμματιστές-χάκερ όμως, είχαν αντίθετη γνώμη – θέλοντας να αποκτήσουν ελευθερία να αναπτύσσουν ότι θέλουν για το νέο κινητό τηλέφωνο χωρίς περιορισμούς, ανέπτυξαν ένα ειδικό λογισμικό το οποίο άπαξ και «εγκατασταθεί» στο iPhone, επιτρέπει στον χρήστη να εγκαταστήσει μια ποικιλία εφαρμογών (και παιχνιδιών), που βρίσκει διάσπαρτα στο Διαδίκτυο, σαφέστατα έξω από τα όρια του App Store. Η μόδα του jailbreak συνέχισε ακάθεκτη, ενώ μάλιστα επεκτάθηκε και στις συσκευές iPad (από το 2010 που πρωτο-παρουσιάστηκε) και Apple TV. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε ότι η «πειρατική» σκηνή του λογισμικού, δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, απεναντίας υφίσταται από τα πρώτα βήματα των υπολογιστών τουλάχιστον τριάντα χρόνια πριν.



Περνώντας στα μέρη της Microsoft, πριν από λίγες μέρες επίδοξοι χάκερ εξέδωσαν το πρώτο jailbreak-λογισμικό για την ταμπλέτα Microsoft Surface, που «φοράει» τα Windows RT. Η ταμπλέτα Surface, αποτελεί μια ιδιαίτερη προσπάθεια από την εταιρεία, καθώς υιοθετεί διαφορετική τεχνική «καρδιά», από την εταιρεία ARM έναντι κάποιας από την Intel, με αποτέλεσμα την απουσία συμβατότητας με οποιοδήποτε λογισμικό που «τρέχει» στις εκδόσεις των Windows 8 / Pro αλλά και όλων των προγενέστερων. Έτσι, η ταμπλέτα Microsoft Surface με Windows RT μπορεί να «τρέχει» αυστηρά και μόνο λογισμικό ειδικά ανεπτυγμένο για την «καρδιά ARM» και φυσικά, αυτό διατίθεται αποκλειστικά μέσω του νέου διαδικτυακού καταστήματος «Windows Store».

Όπως θα έχετε καταλάβει αγαπητοί αναγνώστες, οι χάκερ επιθυμούσαν την ελευθερία τους, να εγκαθιστούν λογισμικό ναι μεν ARM-συμβατό αλλά όχι μεμονωμένα από το Windows Store δε, οπότε ανέπτυξαν το λογισμικό-απόδρασης (jailbreak), το οποίο προσφέρει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα.

Από την στιγμή που ο χρήστης μιας ταμπλέτας Surface προβεί σε εγκατάσταση, θα μπορεί να «τρέχει» όποια προγράμματα (παιχνίδια, κλπ) αναπτυχθούν από επίδοξους προγραμματιστές, χωρίς όμως τους περιορισμούς που θέτει η Microsoft, για το επίσημο λογισμικό μέσω Windows Store. Αυτό δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε πειρατικές εκδόσεις αυθεντικού και εμπορικού λογισμικού (γεγονός παράνομο), αλλά (και) σε μελλοντική ύπαρξη ποικιλίας λογισμικού πάσας μορφής και λειτουργικότητας. Κυριότερα ακόμα, αφήνει τους προγραμματιστές ελεύθερους να δημιουργήσουν ότι θέλουν, χωρίς αναστολές και περιορισμούς, προς όφελος φυσικά των χρηστών της ταμπλέτας Surface.

Κάπου εδώ πρέπει να γυρίσουμε λίγο πίσω, στην Apple, αναφέροντας πως από τότε που εμφανίστηκε το πρώτο jailbreak λογισμικό για τις συσκευές της, η εταιρεία προσπαθεί να μπλοκάρει τα jailbreak λογισμικά (καθώς υπάρχουν πλέον πολλά και διαφορετικά), μέσω αναβαθμίσεων του περιβάλλοντος εργασίας iOS. Κοινώς έχει επιδοθεί στο γνωστό κυνήγι μεταξύ ποντικού – γάτας, όπου από την μία μεριά είναι η Apple και από την άλλη οι χάκερ των jailbreak λογισμικών. Ποια είναι όμως η στάση της Microsoft απέναντι στο νεο–αφιχθέν jailbreak για την ταμπλέτα της; Μήπως είναι παρόμοιο με της Apple; Ίσως ακόμα κιόλας πιο «σκληρό» κυνήγι μέλλεται; Όχι και όχι είναι η απάντηση και μάλιστα επίσημη!

Με μια επίσημη δήλωσή της, η εταιρεία όχι μόνο δεν κατακεραύνωσε το jailbreak λογισμικό, αλλά αντιθέτως το βάπτισε ως «τεχνικής κοινωνικής μηχανικής», συμπληρώνοντας ξεκάθαρα πως...το καλωσορίζει! Τι μπορεί να σημαίνει όμως αυτή η κίνηση της Microsoft;

Είναι πολύ απλό: η Microsoft, ως πολύ παλιά «καραβάνα» στον χώρο της τεχνολογίας και δη του λογισμικού, γνωρίζει πολύ καλά πως μια τέτοια ελευθερία για τους προγραμματιστές, μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να αποφέρει για την ταμπλέτα Surface. Ήτοι, όσο πιο πολλά διαθέσιμα προγράμματα διατίθενται (οποιασδήποτε μορφής, άλλωστε και τα videogame προγράμματα είναι), τόσο πιο πολλοί θα επιλέγουν να αγοράσουν την ταμπλέτα της, άσχετα αν το λογισμικό προσφέρεται επίσημα (Windows Store) ή ανεπίσημα (jailbreak).


Το μοναδικό που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ιδιοκτήτες και μελλοντικοί αγοραστές της ταμπλέτας Surface, είναι ότι καθώς το ανεπίσημο λογισμικό δεν ακολουθεί πιστά τους επίσημους κανόνες προγραμματισμού, ενδέχεται να βιώσουν μια μείωση στην διάρκειας της μπαταρίας. Ίσως για αρκετούς αυτό και μόνο να τους αποθαρρύνει, εντούτοις, το jailbreak λογισμικό δεν πρόκειται να βλάψει καθόλου την ταμπλέτα τους (μην ξεχνάμε ότι το αποδέχεται και η Microsoft), καθώς ακόμα και όταν εγκατασταθεί επιτρέπει την επίσημη χρήση της ταμπλέτας, δηλαδή το κατέβασμα λογισμικού και από το Windows Store. Απλά, προστίθεται και η δυνατότητα εγκατάστασης μη-επίσημου λογισμικού.

Ενδιαφέροντες καιροί είναι αυτοί που διανύουμε, παρατηρώντας εταιρείες να αλλάζουν νοοτροπία αντιμετώπισης των χρηστών τους και ακολούθως, να μεταμορφώνονται σε πολύ πιο φιλικές προς τον πελάτη, όσο αφορά την ελευθερία του. Παράλληλα, υπάρχουν και κάποιες άλλες εταιρείες, που μιμούνται παλιές πρακτικές που εφαρμόστηκαν στην βιομηχανία τις περασμένες δεκαετίες και που παρολίγο να την οδηγήσουν σε τέλμα, άσχετα αν αυτο-χαρακτηρίζονται ως εταιρείες που «κοιτάζουν μπροστά» - ονόματα δεν χρειάζεται να πούμε, ένα στοιχείο για μια εταιρεία από αυτές όμως, μπορούμε να σας το δώσουμε: δραστηριοποιείται κατά κόρον στο Διαδίκτυο...



Περισσότερες πληροφορίες:

http://thenextweb.com/microsoft/2013/01/11/microsoft-is-investigating-windows-rt-jailbreak-tool-says-will-take-appropriate-action/





Πηγή : zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου