Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Νέες ενδείξεις αρχαίου νερού στον Άρη βρήκε το «Curiosity»


Η επιφάνεια στο εσωτερικό του κρατήρα Gale, στον Άρη, όπως την φωτογράφισε το Curiosity
Το ρομποτικό όχημα «Curiosity» της NASA, που περιπλανιέται στον Άρη από τις 6 Αυγούστου, εισήλθε στον πυθμένα Yellowknife Bay του κρατήρα Gale και βρήκε πολλά καινούργια πετρώματα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί μόνο με την παρουσία νερού, όπως ισχυρίζεται η επιστημονική ομάδα.
Η επιφάνεια στο εσωτερικό του κρατήρα Gale, στον Άρη, όπως την φωτογράφισε το Curiosity Πιο συγκεκριμένα, το “Curiosity” εντόπισε στο έδαφος φλέβες πετρωμάτων γεμάτες ορυκτά και σφαιρίδια (πιθανώς από ένυδρο θειικό ασβέστιο ή γύψο), που στη Γη σχηματίζονται με την κυκλοφορία του νερού μέσα από τις ρωγμές των βράχων.
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο John Grotzinger, επιστήμονας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Πασαντίνα της Καλιφόρνια, η περιοχή που τρύπησε το “Curiosity” αποδείχτηκε τζακ-ποτ, καθώς κάθε περιοχή αποκαλύπτει συνέχεια ρωγμές και φλέβες και ενδεχομένως η εξερεύνηση του Όρους Sharp, του μεγαλύτερου βουνού στο μέσο του κρατήρα Gale να καθυστερήσει μερικούς μήνες.
Η εικαζόμενη ύπαρξη μιας λίμνης στο βάθος του κρατήρα εξάπτει περαιτέρω το επιστημονικό ενδιαφέρον, επειδή ένα τέτοιο φυσικό περιβάλλον θεωρείται ότι θα προσέφερε κάποτε τις κατάλληλες συνθήκες για την ύπαρξη αρχαίας αρειανής ζωής (πιθανότατα σε επίπεδο μικροοργανισμών), ίχνη της οποίας με την μορφή οργανικής ύλης ίσως υπάρχουν ακόμα. Το αν ισχύει κάτι τέτοιο ενδεχομένως να φανεί όταν το “Curiosity” ξεκινήσει να κάνει γεωτρήσεις με το ειδικό όργανό του σε βάθος 5 εκατοστών.
Η διαδικασία γεώτρησης αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το μήνα και θα είναι αργή, ενώ κάποια ορυκτολογικά δείγματα θα μεταφερθούν για γεωχημική ανάλυση στα άλλα επιστημονικά όργανα που φέρει το “Curiosity”.



(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου