Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Στην πείνα οι ασθενείς


Ελλείψεις βασικών τροφίμων καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Σισμανόγλειο, τονίζοντας ότι πρόσφατα τα μαγειρεία τους δανείστηκαν λάδι από άλλα νοσοκομεία!


ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΟ ΛΑΔΙ ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ
Το Μνημόνιο κόβει και το φαγητό των ασθενών! Οικονομία και στα τρόφιμα κάνουν πλέον στα δημόσια νοσοκομεία στο πλαίσιο της περιστολής των δαπανών, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να υποσιτίζονται.
Ελλείψεις βασικών τροφίμων καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Σισμανόγλειο, τονίζοντας ότι πρόσφατα τα μαγειρεία τους δανείστηκαν λάδι από άλλα νοσοκομεία! Μετά το Θεραπευτήριο της Λέρου, όπου οι ψυχικά πάσχοντες έμειναν χωρίς τρόφιμα για μεγάλο διάστημα, το «Ελπίς», όπου οι ασθενείς κινδύνεψαν να πάνε με τάπερ στο κρεβάτι του πόνου, τώρα και στο Σισμανόγλειο της Αθήνας καταγράφεται δραματική μείωση των τροφίμων.
Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου καταγγέλλουν ότι από το μενού των αρρώστων απουσιάζουν καιρό τώρα βασικά τρόφιμα που επιβάλλονται για τη βελτίωση της υγείας τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Νίκο Μαλλίνογλου του σωματείου των εργαζομένων, οι περικοπές στην παραγγελία των τροφίμων αγγίζουν το 60% με 70% ενώ σταδιακά οι αποθήκες αδειάζουν.
Υποσιτίζονται
«Είναι σαφές ότι οι ασθενείς υποσιτίζονται, καθώς δεν υπάρχουν πλέον τα απαραίτητα τρόφιμα. Η διοίκηση κόβει ποσότητες που χρειάζονται σήμερα για τους νοσηλευομένους. Αποτέλεσμα είναι να δανειζόμαστε πρώτες ύλες από γειτονικά νοσοκομεία για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς και για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα μαγειρεία. Για παράδειγμα, μόλις πρόσφατα δανειστήκαμε ακόμη και λάδι. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στις αποθήκες διαπιστώσαμε ότι και αυτές ήταν άδειες καθώς έλειπαν τα περισσότερα είδη, όπως ζυμαρικά και ρίζι».
Την έλλειψη τροφίμων επισημαίνει και ο Κώστας Λιβαδάς, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. του νοσοκομείου αλλά και μέλος της ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).
«Υπάρχει μείωση στα τρόφιμα και μάλιστα καταγράφονται περιοδικές ελλείψεις σε βασικά είδη».
Πάντως, η διοίκηση του νοσοκομείου υπογραμμίζει ότι γίνονται αγορές με βάση τις ανάγκες του νοσοκομείου ώστε να υπάρχουν εκείνα τα τρόφιμα που χρειάζονται για τους ασθενείς. Επίσης διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι υπάρχει υποσιτισμός των ασθενών, ενώ τονίζεται ότι αν υπάρχουν ελλείψεις γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν.
«Δεν μειώνουμε απλά τις ποσότητες αλλά τις περιορίζουμε στις απαιτούμενες, δεδομένου ότι υπήρχαν ενδείξεις για υπερκατανάλωση. Γι' αυτό και γίνεται πλέον έλεγχος στις παραγγελίες».
Να σημειωθεί ότι το Σισμανόγλειο διαθέτει περίπου 420 κρεβάτια και κατά μέσο όρο νοσηλεύει 300 ασθενείς.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι πολλά νοσοκομεία της χώρας αντιμετωπίζουν καιρό τώρα πρόβλημα με τα τρόφιμα. Ενδεικτικό είναι ότι το περασμένο καλοκαίρι ο διοικητής του Θεραπευτηρίου της Λέρου είχε απευθύνει δραματική έκκληση στο υπουργείο Υγείας και τους πολιτικούς αρχηγούς, αναφέροντας: «Αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις βασικές ανάγκες σίτισης των ψυχασθενών μας, οι οποίοι υποσιτίζονται αυτή τη στιγμή, λόγω μεγάλων ελλείψεων σε τρόφιμα».
Παρέμβαση
Τελικώς είχε παρέμβει ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρ. Κίττας, για να λυθεί έστω προσωρινά το πρόβλημα.






Πηγή : enet.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου