Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Φωνητική αναγνώριση σύντομα στον Chrome

Η νέα πιλοτική (beta) έκδοση του browser υποστηρίζει φωνητικές εντολές.

Με ακόμη περισσότερες λειτουργίες θέλει να «προικίσει» η Google τον browser Chrome, συμπεριλαμβάνοντας στη νέα, πιλοτική έκδοση Chrome 25 την υποστήριξη φωνητικής αναγνώρισης στην αγγλική γλώσσα. Έτσι, μέσω του Web Speech API, οι προγραμματιστές θα έχουν την ευκαιρία να προσαρμόσουν τις web εφαρμογές τους, ώστε να μπορεί κανείς να τις χειρισθεί με φωνητικές εντολές.

«Μπορεί η αναζήτηση μέσω φωνητικών εντολών να είναι πολύ εύχρηστη, ωστόσο η αναγνώριση φωνής κρύβει αρκετά περισσότερες δυνατότητες», αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση στο μπλογκ των υπεύθυνων ανάπτυξης του Chrome.
«Φανταστείτε την εποχή όπου θα μπορείτε να υπαγορεύσετε κείμενα και mail, ή να ελέγξετε τον χαρακτήρα χρησιμοποιώντας μόνο τη φωνή σας. Με την κυκλοφορία της beta έκδοσης του Chrome 25, αυτή η εποχή έρχεται πιο κοντά απ’ ό,τι θα νομίζατε».
Όσοι θέλουν να δοκιμάσουν τη λειτουργία, μπορούν είτε να κατεβάσουν τον Chrome 25 beta είτε να περιμένουν την επίσημη κυκλοφορία της αγγλικής έκδοσης του browser. Πάντως, εκτός από τη φωνητική αναγνώριση, μία ακόμη σημαντική αλλαγή που φέρνει ο Chrome 25 είναι η απενεργοποίηση της δυνατότητας εγκατάστασης επεκτάσεων χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη.
Αν και σκοπός των δημιουργών του Chrome ήταν να δώσουν την ευκαιρία στους προγραμματιστές να συνδυάζουν τα προγράμματά τους με χρήσιμες επεκτάσεις που θα εγκαθίστανται αυτόματα στον browser όταν τα «κατεβάζει» ο χρήστης, η συγκεκριμένη λειτουργία χρησιμοποιείται τόσο μαζικά που επιβραδύνεται η ταχύτητα του browser.




Πηγή : kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου