Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Απάτη 920 εκατ. ευρώ στη Βρετανία

Καταδικάστηκε σε 7ετή φυλάκιση ο Αχ. Καλλάκης για τις «δραστηριότητές» του στην αγορά ακινήτων Reuters, A.P.
Ολοκληρώθηκε χθες στη Βρετανία η πολύκροτη δίκη ενός Ελληνα πρώην μεγιστάνα, ο οποίoς καταδικάστηκε σε επταετή φυλάκιση ως ένοχος απάτης με δάνεια ύψους 769 εκατ. στερλινών (περίπου 920 εκατ. ευρώ) από τράπεζες της χώρας. Ο 44χρονος Αχιλλέας Καλλάκης (ο οποίος άλλαξε το όνομά του λόγω παρελθούσης καταδίκης) θεωρείται ότι μαζί με τον παλαιόθεν συνεργό του Αλεξ Γουίλιαμς (ο οποίος, επίσης, είχε αλλάξει το όνομά του) οργάνωσαν τη μεγαλύτερη απάτη στην αγορά ακινήτων της Βρετανίας. Ο Καλλάκης με τη χρήση ψευδεπίγραφων εγγράφων είχε πείσει την Allied Irish Bank να του χορηγήσει δάνειο 740 εκατ. στερλινών, ενώ και από την Βank of Scotland με την ίδια μέθοδο έλαβε 29 εκατ.στερλίνες.
Ο καταδικασθείς δεν ήταν άγνωστος ούτε στον διεθνή χώρο του πόκερ και έφερε το ψευδώνυμο «The Don», ενώ το 2005 είχε αναδειχθεί νικητής σε διαγωνισμό ηλεκτρονικού πόκερ με έπαθλο 100.000 δολ. Ο συνεργός του καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών για την κατάρτιση πλαστών εγγράφων, τα οποία ήταν αναγκαία να στηρίξουν τους ισχυρισμούς του Αχιλλέα Καλλάκη στις τράπεζες.
Το γεγονός πως αμφότεροι πριν από δεκαοκτώ χρόνια είχαν κριθεί και πάλι ένοχοι για απάτη εις βάρος ιδιωτών, δεν τους πτόησε. Με την «ικανότητα» του Γουίλιαμς στην πλαστογραφία και τη συνεργασία ενός φερόμενου ως διεφθαρμένου Ελβετού δικηγόρου ο Καλλάκης έπεισε τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις του στα ακίνητα από το 2003-2008. Με το ελικόπτερό του και το ιδιωτικό του τζετ κινούνταν μεταξύ Λονδίνου και Μονακό, όπου και είχε ελλιμενίσει το πολυτελές σκάφος του. Εδινε την εικόνα μεγιστάνα, ενώ μέσω τραπεζών εξασφάλιζε κεφάλαια υψηλότερα από την αξία των ακινήτων που στόχευε. Κατόρθωσε να αγοράσει περιζήτητες πολυτελείς κατοικίες σε κομβικές περιοχές του Λονδίνου, στο Μέιφερ και το Νάιτσμπριτζ, αλλά και εμπορικά ακίνητα όπως τα κεντρικά γραφεία του όμιλου ΜΜΕ, Telegraph Media Group, στην περιοχή του σταθμού της Βικτώριας. Οι καταδικασθέντες κατόρθωσαν να εξαπατούν επί 5ετία τράπεζες και αρχές, εργαζόμενοι συνεχώς, ώστε να «κατασκευάζουν» συνεχώς μία ανύπαρκτη ναυτιλιακή αυτοκρατορία με ανύπαρκτους επενδυτές και εγγυήσεις.




Πηγή : kathimarini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου