Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Ιδού το ΕΣΠΑ, ιδού και το πήδημα


Μια μικρή, πικρή ιστοριούλα από την Ελλάδα της διάλυσης και της παρόδου: η 10η Διεθνής Εκθεση της Θεσσαλονίκης έχει οριστεί για τις 18 Απριλίου, με τιμώμενη χώρα τη Βρετανία. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου - προ λουκετιασμού! - συνεργαζόταν με το Βρετανικό Συμβούλιο για την έλευση συγγραφέων με έξοδα του τελευταίου, ανάμεσά τους και τρεις βραβευμένοι με Μπούκερ.
Με το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ, ουδείς γνωρίζει το μέλλον. Ηδη με τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου στα μέσα Δεκεμβρίου έμοιαζε δύσκολο να πραγματοποιηθεί η έκθεση στην προαναγγελθείσα ημερομηνία, με κίνδυνο να... χαθεί η τιμώμενη χώρα. Κίνδυνο που επισημαίνει και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Την ώρα που με επιστολή τους 170 - ήδη - άνθρωποι του πνεύματος και του βιβλίου (όπως οι Μάρω Δούκα, Ρέα Γαλανάκη, Μιχάλης Γκανάς, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Πέτρος Μάρκαρης, συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες, βιβλιοπώλες, καθηγητές νεοελληνικών σπουδών σε Ελλάδα και εξωτερικό) ζητούν ανάκληση του λουκέτου στο ΕΚΕΒΙ, όπως και η ΔΗΜΑΡ.
Ενώ ο ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου) διευκρίνιζε ότι διεκδικεί τη φιλοξενία της ιντερνετικής Βιβλιονέτ.
Το ωραιότερο όμως βρίσκεται στο σημείο G: στα φράγκα. Η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στηριζόταν σε χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, που ήταν εξασφαλισμένη για το 2013 και το 2014. Οι διαδικασίες τώρα πρέπει να ξεκινήσουν ξανά μανά από την αρχή, ενδεχομένως με νέους διαγωνισμούς, αφού το ΕΣΠΑ έχει αυστηρούς όρους και το ΕΚΕΒΙ, ο φορέας που ζήτησε τη χρηματοδότηση, δεν θα υφίσταται πια.
Παράλληλα ένα πουλάκι κελαηδεί... πως η Διεύθυνση Γραμμάτων του αρμόδιου υπουργείου δηλώνει αδυναμία οργάνωσης ενός τόσο μεγάλου πρότζεκτ, φήμες λένε πως μπορεί να πασάρουν την έκθεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Χωρίς βεβαίως τα εξειδικευμένα, ύστερα από τόσα χρόνια, στελέχη του ΕΚΕΒΙ, όπως παρατηρεί και η ΕΝΕΛΒΙ (συνδικαλιστικό όργανο των εκδοτών) σε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό.
Αν τώρα κάποιοι νομίζουν πως μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα και δη στο παρά πέντε, ιδού το ΕΣΠΑ ιδού και το πήδημα...




Πηγή : tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου